V. Stoica

După lupte seculare care au durat vreo câteva luni, Primăria Ploiești a anunțat că, începând de astăzi, demarează activitatea de dezinsecție pe domeniul public al orașului, după ce ieri a fost declanșată deratizarea în școli, pe spațiile verzi din oraș și în incinta Parcului Memorial Constantin Stere de la Bucov.
În această seară va începe “descăpușarea” Ploieștiului, prin activitățile de combatere a căpușelor pe domeniul public și privat, acțiuni care se vor desfășura până pe 25 iunie.
Începând de mâine și tot până pe 25 iunie sunt programate acțiunile de combatere a țânțarilor și a altor tipuri de insecte dăunătoare.
Dezinsecția se va programa și în incinta imobilelor în care își desfășoară activitatea instituțiile publice din Ploiești aflate în subordinea Consiliului Local Ploiești, respectiv în unități de învățământ, spitale, adăposturi de protecție civilă și alte instituții publice.
Reprezentanții municipalității au anunțat că substanțele care vor fi folosite în cadrul acțiunilor de dezinsecție, deratizare și dezinfecție sunt: Deration Pellet cu substanța activă bromodialone pentru activitatea de deratizare pe domeniul public; K-othrine Profi EC 250, având substanța activă deltamethrin, folosit pentru combaterea insectelor adulte; Vectobac WG, conținând substanța activă bacillus thuringiensis, folosit pentru combaterea larvelor; Parainsect CE, având substanța activă permethrin, folosit pentru combaterea căpușelor; Deadyna, conținând substanța activă cypermetrin, folosit pentru combaterea insectelor; Byopren 50 LML, având substanța activă S-metropen, insecticide pentru combaterea larvelor; Agrorat Wax Blocks – în cămine si canale.
Pentru ca activitatea de dezinsecție să fie eficientă, aceasta trebuie efectuată în mod unitar, la nivelul întregii localități, atât pe domeniul public, cât și privat, astfel că se face apel către cetățeni, către asociațiile de locatari/proprietari, agenții economici și instituțiile publice să efectueze activitatea de dezinsecție pe proprietăți, în clădiri și în subsolul blocurilor, concomitent cu acțiunea municipalității.
Pe de altă parte, însă, în cazul în care condițiile meteorologice vor împiedica desfășurarea acestor acțiuni, perioada de efectuare a activității de deratizare va fi prelungită.