N. D.

La nivelul județului Prahova continuă campaniile prin intermediul cărora instituții publice, inclusiv sanitare, beneficiază de noi dotări. Un exemplu în acest sens este și Sanatoriul din Bușteni, singura unitate publică din Muntenia care oferă servicii de recuperare medicală pentru copii, unde Asociația Pastel și Hidroelectrica vor dota Secția de recuperare medicală. Echipamentele noi ajung vineri, 10 mai a.c. la Sanatoriul din Bușteni, sala de recuperare urmând să fie dotată cu biciclete, bănci de gimnastică, saltele, mingi medicinale, greutăți pentru încheieturi, jocuri de motricitate etc. ”Sanatoriul operează cu echipamente învechite, iar multe dintre ele nu mai au standardele de siguranță și eficiență. Înreținerea și repararea echipamentelor vechi este costisitoare, iar în unele cauze repararea nu mai este posibilă.
Astfel, aparatele performante donate vor permite oferirea de tratamente mai eficiente pentru copii”, au precizat reprezentanții Asociației Pastel.
Așa cum se precizează și pe site-ul instituției sanitare, Sanatoriul Balneoclimateric Bușteni furnizează servicii medicale de recuperare medicală în regim de spitalizare continuă și ambulator pentu copii și adulți.
Prin spitalizare continuă se asigură cure cu durata de 2-3 săptămâni, în funcție de categoria de vârstă, afecțiune, evoluția și gradul de dependență a bolii, pe toată perioada anului, pentru următoarele tipuri de afecțiuni: ale aparatului respirator: astm bronşic, bronşită cronică, bronşită astmatiformă, bronsectazii, mucoviscidoză, status post pleurezii şi pneumonii trenante; deficienţe neuromotorii: paralizii cerebrale cu expresie variată, paralizii periferice, boli neuromusculare; malformaţii congenitale cerebrale și ale măduvei spinării, sechele post-traumatisme cranio-cerebrale și accidente vasculare cerebrale; afecţiuni ale aparatului locomotor: malformaţii congenitale, deformări ale membrelor şi coloanei vertebrale din cauze variate, afecţiuni articulare variate, sechele post-traumatice, precum și alte afecţiuni: rahitism,
anemii secundare, deficienţe staturo-ponderale, nanism. Sanatoriul din Bușteni se află în relație contractuală cu CAS Prahova pentru serviciile medicale de spitalizare continuă și ambulator, furnizând servicii medicale de recuperare, decontate de CAS, pentru pacienții internați sau în regim ambulator, în baza biletului de trimitere emis de medicii de familie și medici specialiști.