N.Dumitrescu

La data de 27 iulie 2017, la nivelul judeţului Prahova erau înregistrate 214.135 de contracte individuale de muncă active. Informaţia a fost confirmată de către conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă, la sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul şedinţei lunare a Colegiului prefectural. Din numărul de contracte individuale de muncă menţionat, cele mai multe erau încheiate pe perioadă nedeterminată – 196.440 de contracte. În cadrul întâlnirii, directorul ITM Prahova, Dumitra Ionescu, a ţinut să menţioneze şi faptul că, în primul semestru al acestui an, au fost înregistrate 2.660 de petiţii, dintre care 941 erau sesizări. “Sesizările adresate Inspectoratului Teritorial de Muncă Prahova reclamau în principal următoarele aspecte: neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, neacordarea drepturilor salariale pentru perioada lucrată, a sporurilor pentru munca prestată suplimentar şi pe timp de noapte, a concediilor de odihnă sau necompensarea în bani a zilelor de concediu de odihnă neefectuat, neacordarea indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă, nerespectarea prevederilor referitoare la programul de lucru, nerespectarea normelor care reglementează repausul săptămânal. În acest context, au fost efectuate controale la un număr de 1.308 angajatori, 182 dintre aceştia fiind sancţionaţi”, a declarat Dumitra Ionescu.
Totodată, aceasta a mai menţionat faptul că, tot în primul semestru al acestui an, au fost identificate 90 de persoane care prestau diverse activităţi, fără însă ca să aibă încheiate forme legale de angajare, motiv pentru care au fost aplicate angajatorilor sancţiuni contravenţionale în cuantum de 510.000 lei, din totalul de 744.000 lei, reprezentând amenzi aplicate la nivelul trimestrului I din 2017.
Nu în ultimul rând, s-a mai menţionat faptul că, în aceeaşi perioadă analizată, respectiv primul semestru al anului în curs, la nivelul instituţiei au fost înregistrate 65 de cazuri de accidente în muncă, din care 59 cu incapacitate temporară. De asemenea, au mai fost înregistrate un accident mortal şi un accident colectiv, dar şi un caz de boală profesională, de către un angajat de la o turnătorie din Câmpina.