Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, a solicitat convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare în perioada 2-4 august, cererea sa urmând a fi discutată de Biroul permanent al Camerei de miercuri, 2 august. Solicitarea este pentru ca Guvernul să adopte OUG de preluare a Elcen de către Primăria Capitalei. Coaliţia de guvernare va discuta, astăzi, pe marginea convocării unei sesiuni extraordinare care să fie programată în aceeaşi zi cu şedinţa de Guvern, astfel încât Executivul să poată adopta, în această perioadă de vacanţă parlamentară, OUG de preluare a Elcen de către Primăria Capitalei. Convocarea unei sesiuni extraordinare a fost solicitată lunea trecută chiar de către premierul Mihai Tudose, care a ridicat această chestiune în şedinţa Biroului Permanent Naţional (BPN) a PSD, el arătând că Guvernul nu este abilitat să adopte OUG pe perioada vacanţei parlamentare.
”Este posibil să avem o sesiune extraordinară, iar pe baza acesteia să avem şi noi o şedinţă de Guvern suprapusă pentru a rezolva situaţia Elcen. Trebuie lege pentru aşa ceva, ordonanţă de urgenţă şi nu avem abilitarea pentru aşa ceva”, a declarat premierul Mihai Tudose. El a afirmat că a cerut să fie organizată o sesiune parlamentară extraordinară, fiind nevoie de o rezolvare cât mai rapidă a problemei. Premierul a mai arătat că nu este exclus ca pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare să se afle şi alte subiecte.
La rândul său, secretarul general al PSD, Marian Neacşu, a precizat că în şedinţa BPN al PSD s-a discutat despre posibila necesitate a organizării unei sesiuni extraordinare a Parlamentului. „Aceasta va fi o decizie care va fi luată în şedinţa coaliţiei de luni (n.n. – astăzi). Facem sesiune extraordinară pentru că riscăm să nu mai putem face fuziunea Radet-Elcen în termenul necesar pentru ca la toamnă să poată să-şi asigure şi financiar resursele necesare pentru a furniza căldura bucureştenilor”, a spus Neacşu. El a admis că intenţia coaliţiei de guvernare este aceea ca Parlamentul să se afle în activitate în timp ce Guvernul adoptă OUG privind Elcen, iar sesiunea extraordinară va avea pe ordinea de zi rapoarte aflate deja pe agenda Birourilor permanente reunite. El a spus că este suficientă o singură şedinţă de Guvern pentru OUG şi că în aceeaşi zi va avea loc şi sesiunea extraordinară şi a admis, totodată, că este improbabil ca în timpul sesiunii extraordinare să existe şi cvorum pentru şedinţa de plen.
Pe de altă parte, şi preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că liberalii vor participa la sesiunea extraordinară privind transferul Elcen la Primăria Capitalei şi vor cere suplimentarea ordinii de zi pentru numirea unui nou Consiliu de administraţie la SSR. PNL a solicitat, de asemenea, conducerii Parlamentului să convoace o sesiune extraordinară pentru audierea ministrului de Finanţe, cerând ca pe ordinea de zi să mai fie înscrise raportul Avocatul Poporului privind OG 4/2017 şi numirea unui nou CA la SRR, a menţionat şi vicepreşedintele PNL Raluca Turcan.