Zeci de localități au fost inundate, pe râul Teleajen s-a depăşit cota de pericol

Florin Tănăsescu

Ploile abundente căzute în ultimele zile au pus la grea încercare angajații din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) ”Șerban Cantacuzino” Prahova, aproape trei sute de pompieri fiind mobilizați pentru evacuarea apei acumulate în curțile, grădinile sau subsolurile caselor. Mai mult, codul portocaliu de ploi abundente, valabil pentru Prahova de marţi, de la ora 18.00, până miercuri la ora 20.00, le-a făcut noaptea albă pompierilor prahoveni. Şi nici ziua de ieri nu a fost mai liniştită în contextul în care, la ora 15.00, circa 100 de pompieri, cu zeci de autospeciale și motopompe, mai evacuau apa din zonele inundate de pe raza a 20 de localități din județ, cele mai afectate fiind Ploieștiul (zona Lukoil), Vălenii de Munte, Bucov, Măneciu, Boldeşti-Scăeni, Plopeni, Podenii Noi, Tomşani, Blejoi, Lipăneşti, Bărcăneşti, Berceni, în total fiind inundate, aproape 70 de gospodării !

Solicitările prin intermediul Numărului Unic de Urgență “112” au început să “curgă” încă din noaptea de marți spre miercuri, când “pânza” de apă căzută peste județ – Prahova fiind sub atenționare de Cod portocaliu – inundase, deja, peste 50 de locuințe din 16 localități. Potrivit reprezentanţilor ISU Prahova, au fost situații, la Urlați de exemplu, în care pompierii s-au “împărțit” pentru a scoate apa, aproape simultan, de la șase gospodării inundate.
Însă, cel mai mult de furcă au avut angajații ISU Prahova după miezul nopții de marți spre miercuri, când un adevărat potop s-a dezlănțuit în Prahova, fiind mobilizați aproximativ 200 de pompieri. Au fost inundate nu doar grădini, curți, subsoluri, ci și drumuri. De exemplu, un adevărat râu, care a afectat 1,5 kilometri de șosea, s-a format pe DN 1 B, în zona comunei Tomșani (sat Loloiasca), “adâncimea” apei măsurând, în unele locuri, chiar și 10 centimetri !
Totodată, în Păulești, un copac a blocat șoseaua, acesta fiind înlăturat tot de către angajații ISU Prahova.
Dincolo de datele oficiale ale pompierilor prahoveni, privind numărul localităților şi gospodăriilor afectate, potrivit informațiilor noastre, au mai fost și alte zone în care oamenii au ales să-și evacueze, singuri, apa acumulată în curţi.
Informarea de presă valabilă ieri, la ora 15.00, mai preciza că “pe cursul inferior al râului Teleajen, în dreptul localităţii Ciorani, a fost depăşită cota de pericol. De asemenea, și în alte puncte se monitorizează nivelul râului, cotele fiind în scădere.
Aseară, reprezentanţii ISU au mai dat asigurări că, în continuare, pompierii rămân la datorie, pentru a interveni în caz de alte solicitări.