Fl. Tănăsescu

Poate exagerăm, poate nu dacă scriem că “zbaterea” reprezentanților Asociației Eco Natura Băicoi nu a fost zadarnică. Da, sună patetic “zbatere”, dar parcă este mai tragic să scrii despre îmbolnăviri și morți cauzate de poluarea cu hidrogen sulfurat și amoniac, emanate din Groapa lui Dan (Cartierul Țintea) de către deșeurile depozitate de Vitalia.
Sigur, a fost alegerea lor, a reprezentanților Asociației Eco Natura Comunității Băicoi de a protesta prin oraș, prin Ploiești, prin București. Alegerea lor, în numele sănătății locuitorilor din oraș și nu numai. Scriem și “ nu numai” fiindcă hidrogenul sulfurat și amoniacul nu stagnau doar în Băicoi, ci, la o simplă adiere de vânt, mai ajungea și prin Plopeni și alte localități învecinate.
Da, 10 iunie 2019 va rămâne, așa cum se precizează pe site-ul Asociației Eco Natura Băicoi, una istorică. Și motivează reprezentanții amintitei asociații de ce va rămâne istorică: fiindcă au câștigat, în instanță, la Tribunalul Prahova, ”procesul în contradictoriu cu Vitalia!”. Chiar dacă decizia nu este definitivă.

“Aceasta este a cincea acțiune în instanță deschisă de Eco Natura împotriva poluatorilor ce își desfășoară activitatea în cadrul depozitului de deșeuri Vitalia, având câștig de cauză în toate acțiunile ce au fost judecate pe fond (…).. În urma sentinței favorabile emisă în data de 10 iunie de către Tribunalul Prahova în dosarul în care Eco Natura a depus acțiune în contradictoriu cu Vitalia, condițiile de operare ale poluatorului Vitalia se modifică semnificativ”, se mai amintește pe pagina de Facebook a asociației.
Iată și efectele produse de către decizia instanței: este impusă efectuarea monitorizării continue a indicatorilor hidrogen sulfurat și amoniac pe direcția zonei locuite; este impusă realizarea studiului de impact asupra sănătății populației, pentru analizarea posibilității derogării de la distanța minimă de 1.000 de metri prevăzută de legislația în vigoare; operarea celulei 2 de depozitare este permisă numai după recepția lucrărilor de închidere a celulei 1; depunerea la APM Prahova a studiului de impact asupra sănătății, întocmit pentru derogarea de la distanța minimă de 1.000 de metri. upă cum a precizat Ciprian Stuparu, președintele Asociației Eco Natura Comunității Băicoi ( în foto, centru), ”cu toate că activitatea de depozitare a deșeurilor nu este interzisă total în acest moment, noile condiții de operare impuse poluatorului Vitalia vor contribui semnificativ la diminuarea poluării aerului și oferă posibilitatea autorităților cu atribuții de control să implementeze măsuri mult mai drastice în cazul în care poluarea aerului depășeste limitele maxime legale, putându-se ajunge, astfel, mult mai ușor, la suspendarea și apoi anularea Autorizatiei Integrate de Mediu”.
În plus, pe site-ul asociațíei se menționează și faptul că “în continuare, Eco Natura va acorda atenție maximă acestei probleme de poluare ce ESTE DECÂT PARȚIAL REZOLVATĂ în urma sentinței ( din data de 10 iunie – n.n.), urmând să continue demersurile necesare pentru a stopa definitiv poluarea cauzată de acest POLUATOR CRONIC”. Fair- play, reprezentanțíi Eco Natura Băicoi mulțumesc locuitorilor orașului, menționând faptul că “rezultatele obținute până în prezent au avut la bază suportul și încrederea acordată asociației de către locuitorii afectați de poluare”.
Tot președintele Ciprian Stuparu este conștient de faptul că ziua de 10 iunie, când Tribunalul Prahova a dat decizia amintită mai sus, reprezintă doar o etapă în lupta pentru un aer curat în Băicoi. Pe cale de consecință, ne-a declarat interlocutorul nostru, lupta continuă.
Iar în loc de concluzie, putem afirma că, uneori, poți avea câștig de cauză și-n lupta cu morile de vânt…