Potrivit experienţei pompierilor din anii trecuţi, în perioada Sărbătorilor de Iarnă, proprietatea individuală a fost cea mai afectată de flăcările scăpate de sub control.
Printre împrejurările care au declanşat incendii, cele mai multe au fost cauzate de sacrificarea animalelor şi utilizarea focului deschis în curţi, construirea şi utilizarea afumătorilor, amenajarea pomilor de Crăciun, exploatarea mijloacelor de încălzire.
În acest context, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Şerban Cantacuzino” Prahova atrag atenţia asupra următoarelor măsuri şi reguli de apărare împotriva incendiilor ce se impun a fi respectate în această perioadă: • nu aprindeţi artificii sau lumânări în bradul de Crăciun (sau în apropierea acestuia). Indiferent că este natural sau artificial, acesta se poate aprinde rapid conducând la incendierea locuinţei • nu utilizaţi instalaţii/decoraţiuni electrice cu defecţiuni sau improvizaţii! Puteţi provoca astfel un incendiu. Nu solicitaţi excesiv instalaţia electrică prin utilizarea simultană a mai multor aparate electrice a căror putere însumată poate depăşi puterea instalaţiei electrice a locuinţei dumneavoastră! • nu amplasaţi bradul de Crăciun în apropierea unor surse de căldură: sobe, calorifere sau alte mijloace de încălzire! • nu utilizaţi lumânări sau alte surse de aprindere cu flacără deschisă în apropierea materialelor combustibile sau inflamabile! • nu amplasaţi materialele combustibile sau inflamabile în apropierea surselor de căldură! Nu lăsaţi sobele cu focul aprins atunci când părăsiţi locuinţa sau înainte de culcare! • decuplaţi aparatele electrice de încălzire la plecarea din locuinţă sau înainte de a adormi!
De asemenea, reprezentanţii ISU Prahova atrag atenţia că tradiţionala sacrificare a porcului din această perioadă nu trebuie să pună în pericol gospodăriile, sens în care trebuie respectate următoarele reguli: alegeţi locul pentru pârlirea porcilor la o distanţă de siguranţă faţă de construcţii sau depozite de furaje; buteliile de gaze utilizate la pârlirea porcilor trebuie amplasate la distanţă faţă de arzător, iar furtunurile să fie prevăzute la capete cu coliere de fixare; confecţionaţi afumătorile din zidării de cărămidă şi materiale incombustibile şi amplasaţi-le independent de celelalte construcţii din gospodărie.
(F.T.)