Birourile permanente reunite ale Parlamentului se vor intruni astazi pentru a lua in discutie proiectul bugetului de stat pentru anul 2010, a declarat, ieri, secretarul Senatului, Gheorghe David. El a afirmat ca membrii conducerilor celor doua Camere vor lua in discutie repartizarea pe comisii a proiectului de buget, termenele de depunere a amendamentelor, modalitatea in care senatorii si deputatii vor putea intra in posesia unui exemplar din acest document, termenele in care proiectul va fi dezbatut in comisiile de specialitate, in comisia pentru buget si in plenul reunit al celor doua Camere. Secretarul general al Senatului a confirmat ca proiectul bugetului de stat a fost depus la aceasta Camera in data de 24 decembrie, el adaugand ca acesta “a intrat in procedura obisnuita”. Sedinta Birourilor reunite va avea loc, astazi, la ora 11.00. Guvernul a depus la Parlament, joi seara, proiectul de buget pentru 2010, cu solicitarea ca documentul sa fie dezbatut in regim de urgenta, au declarat atunci surse oficiale.
Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul de buget pentru 2010. Premierul Emil Boc a declarat, la finalul sedintei de guvern, ca proiectul de buget ia in calcul o crestere economica de 1,3% si o rata a inflatiei de 3,7%. El a aratat, totodata, ca va fi mentinuta scutirea de impozit pe profitul reinvestit. Pensia sociala minima, de 350 lei, ar urma sa fie majorata cu rata inflatiei. Noul ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu, a aratat, intr-o declaratie sustinuta la Guvern, ca nu el a fost cel care a lucrat integral la elaborarea bugetului, dar a precizat ca isi asuma prevederile documentului care poate asigura finantarea Romaniei in 2010, conform acordului incheiat cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala. Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a amintit la randul sau ca rata somajului luata in considerare pentru 2010 va fi de 7,3%, comparativ cu 7,8% preconizat pentru acest an, numarul de someri anticipat pentru sfarsitul anului viitor fiind limitat astfel la 645.000 persoane.


Roberta Anastase propune o sesiune extraordinara

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat, ieri, ca va propune convocarea unei sesiuni extraordinare incepand din 4 ianuarie pana la adoptarea proiectului de buget pe anul 2010. “O sa propunem o sesiune extraordinara de pe 4 ianuarie pana la adoptarea proiectului de buget, astfel incat pe 5 ianuarie proiectul de buget sa intre in dezbaterea comisiilor parlamentare, iar in saptamana 11 ianuarie – 14 ianuarie sa se dezbata in plenul Parlamentului”, a spus Anastase. Birourilor permanente reunite ale Parlamentului se intrunesc marti in sedinta, pentru bugetul de stat pe 2010. Se va stabili repartizarea pe comisii a proiectului de buget, termenele de depunere a amendamentelor, dar si data la care proiectul va fi dezbatut in plenul reunit al celor doua Camere.
Proiectul bugetului de stat a fost depus la Senat pe 24 decembrie, cu solicitarea ca acesta sa fie discutat in regim de urgenta. Premierul a spus ca bugetul pe 2010 trebuie aprobat pana pe 16 ianuarie.