2009 nu a fost nici pe departe anul care sa aduca rezultatele asteptate de pasionatii sportului prahovean. Dar a fost un an sportiv care a adus cu el multe momente tensionate, un an in care au fost bifate mai multe premiere si o perioada „pregatitoare” pentru un 2010 in care se preconizeaza ca mai multe structuri sportive din judet se vor desfiinta.
Si in 2009, constanta sportului prahovean a fost echipa de baschet CSU Asesoft Ploiesti, chiar daca in campionatul intern randamentul sportivilor antrenati de Arnautovic este in scadere fata de sezoanele anterioare. In schimb, cele mai mari dezamagiri au fost bifate in handbal, acolo unde prahovenii au asistat la doua momente dramatice: desfiintarea echipei masculine Uztel Ploiesti si retrogradarea din Liga Nationala a formatiei feminine CSM.
Fotbal
Sezonul promovarilor
Anul acesta a fost unul in care, dupa 6 sezoane de asteptare, Ploiestiul a reintrat pe harta fotbalului “mare” din Romania, odata cu promovarea echipei Astra in Liga I.
A fost o promovare care a incheiat un ciclu de trei ani, inceput cu o echipa din Liga a III-a (CSM FC Ploiesti) care a reusit, din sezon in sezon, sa ajunga in elita fotbalului romanesc.
Proiectul sustinut de omul de afaceri Ioan Niculae s-a dovedit a fi unul de succes, chiar daca doua dintre „componentele” esentiale ale acestuia s-au pierdut pe „traseu”- antrenorul Vivi Rachita si- poate cel mai important- adevaratii suporteri ploiesteni.
Vara lui 2009 a adus cu ea si o realizare de proportii pentru fotbalul din Breaza, echipa locala- Tricolorul- reusind, pentru prima data in istoria clubului, sa promoveze in Liga a II-a de fotbal.
Si, tot la capitolul promovari, Petrolul Teleajen Ploiesti – o formatie care acum 3 ani era la un pas de desfiintare – a ajuns in Liga a III-a dupa ce a castigat meciul de baraj cu Inter Cristian.
In afara acestor promovari, 2009 va fi retinut de iubitorii fotbalului din Prahova ca fiind anul in care palmaresul, culorile , numele si siglele echipei Petrolul Ploiesti au trecut de la Petrom la Consiliul Local, dar si anul in care batranul stadion „Ilie Oana” a fost daramat, cu execeptia tribunei oficiale a arenei, din centrul orasului.
In fotbalul „mic”, anul care se incheie a fost marcat de „scandalul cartonaselor”, de excluderea unor formatii din campionatele judetene si de o noua alegere a lui Silviu Crangasu in functia de presedinte al Asociatiei Judetene de Fotbal Prahova.
Baschet
De 13 ori invingatori
Baschetul a ramas singurul sport de echipa din Prahova in care exista performante cu adevarat impresionante, macar la nivel national. Si in acest an, ploiestenii de la CSU Asesoft au reusit eventul (cupa si campionat), ajungand la impresionanta cifra de 13 in dreptul trofeelor castigate (6 cupe, 6 titluri de campion si o cupa europeana – Fiba Europe Cup).
Totodata, anul 2009 a adus cu el o participare in Eurochallenge, o competitie nou infiintata, dar cu o valoare ridicata a formatiilor participante, o competitie in care s-a inregistrat, din pacate, si un minirecord nedorit- doua partide consecutive pierdute la un singur punct!
Box
Fara performante internationale
De multa vreme nu s-a mai intamplat ca sportivii prahoveni angrenati in competitiile pugilistice sa aiba un bilant atat de slab pe plan international, acolo unde , practic, nu s-a castigat nicio medalie importanta.
Este adevarat ca, din martie, romanii au cam fost „sariti” de la participarile europene din cauza faptului ca au fost incalcate unele reguli ale folosirii echipamentului de protectie, dar cauza principala a nereusitelor din ring a fost reprezentata de tensiunea incredibila existenta, in 2009, in lumea boxului romanesc, la nivel de varf.
In aceste conditii, pugilistii de la Petrom Petrolul Ploiesti s-au multumit doar cu un titlu de campion national- obtinut de Georgian Popescu, cel care a castigat si Cupa Romaniei la categoria 69 de kilograme, si cu doua titluri de vicecampioni nationali, adjudecate de Sandu Vasile si Tiberiu Purcoi.

In handbal, – dezastru

Fara doar si poate, handbalul a fost domeniul sportiv care a adus cele mai mari dezamagiri, in 2009.
Dupa ce a participat in cupele europene si dupa ce a promovat jucatori la mai toate echipele bune din Liga Nationala, Uztel Ploiesti nu a mai putut continua activitatea, desfiintandu-se in vara acestui an, dupa ratarea promovarii in Liga Nationala.
Si, pentru ca un necaz nu vine niciodata singur, echipa feminina CSM Ploiesti a retrogradat din Liga Nationala dupa un singur sezon petrecut la nivel inalt.
In rest, o zbatere inutila si parca interminabila a eternelor „outsidere” Activ Ploiesti – la fete si Petrolul Teleajen- la baieti, angrenate de ani buni doar la nivelul esalonului secund.
Karate traditional
Rezultate foarte bune, dar prea putini ochi sa le vada
Nu mai este niciun fel de surpriza ca sportivii de la sectia de karate traditional de la Conpet Petrolul Ploiesti au avut, din nou, un an bun din punct de vedere al rezultatelor, in special cele din concursurile internationale. Cireasa de pe tort a reprezentat-o evolutia sportivilor ploiesteni la Campionatele Europene de la Casale Monferrato, din Italia.
Robert Miclea, Manona Danciu, Romeo Trandafir si Tiberiu Matei au devenit campioni europeni, dar au primit prea putina atentie din partea celor care ar fi trebuit sa aprecieze la adevarata valoare importanta unor asemenea succese.
Mai mult, la nivel mondial, in 2009, o alta karateka din Ploiesti, Corina Tanasescu, a fost pozitionata de federatia de specialitate intre primele opt sportive ale lumii.
Popice
Traditie respectata
Si in 2009 sportivele de la sectia de popice de la Conpet Petrolul Ploiesti au fost la inaltime. Ca si in anii anteriori, fetele antrenate de Eleonora Ion au demonstrat ca reprezinta un grup unit si au bifat rezultate dintre cele mai bune pe plan national. Mai mult, echipa din Ploiesti a confirmat si in competitiile continentale, reusind sa obtina medalia de argint la Cupa NBC, consurs care s-a desfasurat in acest an in localitatea sarba Apatin.
De remarcat ca nici anul care se incheie nu a adus cu el finalizarea lucrarilor la sala proprie de la Ploiesti, popicaresele de la Conpet Petrolul evoluand si in 2009, tot la Fieni, in meciurile considerate a fi disputate pe arena proprie.
Inot
Impresionantul Constantin Tudose
In inotul prahovean anul 2009 a fost anul lui Constantin Tudose. Cele cinci medalii de aur obtinute la Campionatul Balcanic pentru juniori (disputat la Chanakkale – in Turcia) si dobandirea statutului de „cel mai bun inotator” la Maratonul celor 24 de ore, disputat la Brasov, au fost doar doua dintre momentele de glorie ale ploiesteanului.
Si, tinand cont de conditiile de pregatire pe care le are la dispozitie, Tudose poate fi considerat chiar un fenomen la nivel de juniori, fiind cotat inca de pe acum ca unul dintre cei mai importanti inotatori romani ai viitorului.
Patinaj viteza
Calificare in extremis la Jocurile Olimpice
Unul dintre sporturile condamnate la disparitie in Ploiesti, din cauza lipsei unor minime conditii de pregatire, a produs, oricat ar parea de surprinzator, un rezultat senzational. Pe ultima suta de metri, la Calgary, in perioada 4-6 decembrie, ploiesteanul Marian Ion a reusit sa obtina timpul necesar pentru o calificare in extremis la Jocurile Olimpice de Iarna – Vancouver 2010.
Mountain – bike
Participare la Campionatul Mondial
Nu va fi usor de uitat anul 2009 pentru Daniel Rosioru, cel mai important rider al sectiei de mountain bike a clubului Conpet Ploiesti. Pentru prima data in istorie, un sportiv prahovean a obtinut dreptul de a participa la Campionatul Mondial de Mountain-Bike, de la Graz (Austria). Chiar daca este prea putin mediatizat deocamdata, mai ales in Prahova, acest sport ar putea sa aduca si mai multe satisfactii, inceputul creat in 2009 prin aceasta participare la nivel mondial urmand sa fie confirmat si la viitoarele intreceri, mai ales ca Daniel Rosioru este unul dintre cei doi membri permanenti ai lotului national al Romaniei.
Una peste alta, cu bune si cu rele, anul sportiv 2009 a fost, pentru prahoveni, unul mai sarac in rezultate importante la nivel mondial. El a reprezentat mai degraba un an de tranzitie spre o perioada in care, din 2010 incolo, pasionatii de sport din Prahova ar trebui sa se astepte ca sa fie din ce in ce mai putine rezultate obtinute la nivel mondial, din moment ce, la noi in judet, sportul este neglijat din ce in ce mai mult de catre cei care ar trebui sa-l ajute!
Prahova Sport