Cel putin 23 de morti si 62 de raniti, la Dahab

Cel putin 23 de persoane au fost ucise si alte 62 ranite intr-un triplu atentat cu bomba comis la Dahab, in peninsula Sinai. Fortele de securitate egiptene au anuntat ca cel putin doua din cele trei atacuri care au lovit statiunea egipteana Dahab au fost comise de kamikaze.
Exploziile s-au produs in doua restaurante si intr-un bazar. Printre cei decedati se numara si patru straini, inclusiv un copil german. Dintre cele 62 de persoane ranite, 42 sunt egipteni si 20 provin din Germania, Rusia, Italia, Coreea de Sud, Statele Unite si Israel.
Atacurile sangeroase s-au produs la interval de cateva minute in jurul orei locale 19.15 chiar in momentele cand restaurantele si bazarul din Dahab erau pline de turisti si localnici. Bombele au vizat restaurantele Nelson si Alaeddine si bazarul Ghazala.
Deflagratiile au devastat mai multe restaurante de pe principala strada turistica din mica statiune egipteana. Ferestrele si mobila au fost complet distruse. In bazarul Ghazala, unde se vand suveniruri si bijuterii, cel putin opt magazine au fost distruse.

Traditie terorista

In ultimii ani, Egiptul a fost zguduit de atentate. In octombrie 2004, cel putin 34 de oameni au murit in urma atacarii hotelului Hilton din Taba si a unor campinguri din Ras a-Satan. Anul trecut, pe 23 iulie, terorismul a lovit statiunea Sharm el Sheik. Atunci, cel putin 88 de persoane au murit, dintre care numerosi straini.
Toate atacurile, inclusiv cel de acum din Dahab au fost comise in apropierea sau chiar in ziua unor sarbatori importante. Guvernatorul din Sinai, Mohammad Hani nu crede ca exista o legatura intre violentele din ultimii ani: „Nu are legatura cu atacurile teroriste anterioare cand au fost folositi explozibili devastatori, impreuna cu masini-capcana si atentatori sinucigasi. Consecintele lor au fost mult mai grave asa cum am vazut la Sharm-el-Sheik. Cred ca este un incident izolat menit sa afecteze turismul in zona Dahab”.
Presedintele egiptean, Hosni Mubarak, a condamnat atacurile teroriste si a spus ca vinovatii vor fi adusi in fata justitiei si pedepsiti conform legii. Egiptul a decis sa inchida granitele cu Israelul pentru a impiedica fuga eventualilor suspecti.