Nu stim cat de fericit a fost acest Paste, comparativ cu alti ani, pentru locuitorii si turistii din Sinaia, dar, cu siguranta, a fost unul extrem de linistit. Poate chiar mai linistit decat altadata. In general, in timpul Sarbatorilor Pascale, “Perla Carpatilor” nu cunoaste animatia din timpul Sarbatorilor de Iarna, dar, parca, asa liniste ca acum nu am mai vazut de mult in centrul orasului. Ieri, in a doua zi de Pasti, strazile statiunii erau aproape pustii, pana inspre orele pranzului, cand s-au mai animat putin. Dinspre Ploiesti urcau mult mai multe masini decat in sens invers, semn ca multi prahoveni si bucuresteni au preferat sa-si petreca ultima zi libera in aerul tare al muntilor, la un picnic la iarba verde sau retrasi in curtea primitoare a vreunei vile. La telecabine, nu multi iubitori ai schiului erau pregatiti sa urce spre partiile de pe Valea Dorului, unde zapada este inca destul de buna pentru schiat, in unele locuri atingand 60-80 cm grosime. Duminica, a fost mai multa lume pe partii, deoarece, dis-de-dimineata, fusesera –2 grade Celsius la Cota 2000, iar zapada inghetata a oferit conditii mai bune pentru amatorii de sporturi de iarna. In orice caz, noul telescaun debraiabil, cu patru locuri, inaugurat, in februarie, pe tronsonul Cota 1400 – Cota 2000, reuseste sa decongestioneze transportul turistilor pe distanta amintita, cu atat mai mult cu cat e vorba despre o instalatie moderna si performanta, care are capacitatea de a transporta 2.400 de persoane pe ora.
Explicatii in legatura cu acalmia in care am gasit, ieri, cufundata statiunea, am primit de la Paul Popa, seful Centrului de Informare Turistica Sinaia: “Pastele, ca si Craciunul, este o sarbatoare de familie, pe care lumea o traieste, de obicei, acasa. De aceea, nu veti gasi, in aceasta perioada, exuberanta din timpul Revelionului. Marea majoritatea a celor care vin la Sinaia, de Paste, au aici vile de vacanta. La marile hoteluri sunt cazati mai putini turisti. Dintre straini, cei mai numerosi sunt grecii, care ne viziteaza frecvent in timpul Sarbatorilor Pascale. Mai cautate sunt micile hoteluri, vilele si pensiunile, fiindca ofera intimitate, atmosfera in care, de regula, este traita Sarbatoarea Invierii Mantuitorului. Per ansamblu, cred ca circa 70% din spatiul total de cazare al statiunii a fost ocupat, in aceste zile.”
Adrian BRAD

A doua zi de Pasti – petrecuta la iarba verde

Duminica, in prima zi a Sfintei Sarbatori a Pastilor, lumea a stat acasa, bucurandu-se de Invierea Domnului in sanul familiei. Ieri insa, prahovenii care au avut liber si a doua zi de Pasti au decis sa si-o petreaca in mijlocul naturii, departe de zidurile si zgomotul orasului.
Una dintre „tintele” preferate ale ploiestenilor – e drept, ale celor cu mai putina dare de mana, fiindca VIP-urile au ales – a fost Parcul Bucov. Destula lume – totusi, nu atat de multa ca altadata – s-a adunat in jurul gratarelor, cu lazile de bere sau sticlele de vin alaturi. Nici vantul si nici vremea oarecum trista nu i-a alungat pe oameni acasa. Copii, tineri si batrani laolalta s-au simtit bine; s-a jucat miuta, s-a pescuit, s-a vaslit pe lac. N-a fost chip ca distractia in aer liber sa degenereze cumva. Politia comunitara si jandarmii erau „pe pozitie”.
C. DUMITRU