INCHISORI SECRETE CIA IN GERMANIA SI TURCIA

Germania si Turcia au fost implicate in transporturi ilegale de prizonieri din Bosnia-Hertegovina catre centrul de detentie de la Guantanamo. Declaratia a fost facuta de avocatul american Stephen Oleskey, audiat de comisia Parlamentului European de anchetare a activitatilor suspecte CIA in Europa.
Oleksey este avocatul a sase prizonieri algerieni de la Guantanamo. El sustine ca cei sase au fost extradati din Bosnia cu un avion care a decolat de la baza militara americana Ramstein din Germania si a facut escala in Turcia, de unde a luat si alti prizonieri.
Avocatul a mai declarat in comisie ca membri ai armatei germane, care se dadeau drept jurnalisti, au supravegheat transportul, iar in rapoartele lor au concluzionat ca prizonierii nu erau teroristi, ci victimele unei rapiri. Avocatul a afirmat si ca autoritatile bosniace au fost complice in extradarea suspectilor de terorism, sub amenintarea ca, in caz contrar, Statele Unite vor suspenda asistenta catre tara lor.
Stephen Oleskey a mai spus ca agenti ai CIA au interogat suspecti Al-Qaida in inchisori secrete din Europa de Est, transportandu-i pe unii dintre ei in zboruri secrete care au traversat Europa.
La finalul audierii, avocatul a precizat ca sursele pentru informatiile sale sunt datele obtinute de la autoritatile americane, pe baza legii accesului la libera informare si interviurile cu cei sase detinuti, pe care i-a vizitat la Guantanamo.
Comisia Parlamentului European de anchetare a activitatilor suspecte ale CIA va prezenta miercuri un raport preliminar privind concluziile celor peste 50 de ore de audieri.