Berlusconi contesta rezultatele

Prodi revendica victoria

Ministerul de Interne a publicat marti dupa-amiaza rezultatele definitive ale alegerilor legislative din Italia dupa numararea voturilor italienilor din strainatate si a confirmat victoria aliantei lui Prodi: 348 (potrivit noului sistem electoral, afirma Reuters) din cele 630 de locuri in Camera Deputatilor si 158 din cele 315 locuri in Senat. Conform ministerului, coalitia lui Berlusconi a obtinut 281 mandate de deputat si 156 mandate de senator.
Dar, 43.028 de buletine de vot sunt contestate la Camera Deputatilor, unde Uniunea a obtinut majoritatea cu un avans de numai 25.224 de voturi fata de Casa Libertatilor. Pentru Senat sunt contestate 39.833 de voturi.
Presedintele Consiliului italian de Ministri (guvernul), Silvio Berlusconi, a refuzat sa recunoasca victoria in alegeri revendicata de liderul Uniunii (alianta formatiunilor de centru-stanga), Romano Prodi, si a contestat rezultatele scrutinului din 9-10 aprilie publicate de Ministerul de Interne pentru cele doua camere ale Parlamentului de la Roma, Camera Deputatilor si Senatul, ceea ce, estimeaza mai multi politologi, face ca Italia sa intre intr-o noua perioada de tensiuni politice.
“Nimeni nu poate spune ca a castigat”, a afirmat Berlusconi in cadrul unei conferinte de presa desfasurate la sediul guvernului din Roma, alaturi de sefii celorlalte trei partide din coalitia sa de centru-dreapta, Casa Libertatilor. Denuntand existenta “a foarte numeroase nereguli” comise, in opinia sa, in timpul votarii italienilor din strainatate, Berlusconi a cerut verificarea buletinelor de vot.
Reactia din tabara adversa a venit imediat. “Este grav sa se insinueze ca rezultatele alegerilor ar fi fost falsificate, modificate sau manipulate”, se afirma intr-un comunicat al principalei formatiuni din coalitia de centru-stanga din Italia, Maslinul.
Romano Prodi (66 de ani), care a revendicat victoria aliantei sale inca de marti dimineata, pe baza unor rezultate partiale, a respins acuzatiile adversarului sau. “El (Berlusconi) si ministrul sau de interne sunt cei care au vrut o noua lege electorala. Cred ca nu este momentul imputarilor, deoarece este intr-adevar in afara declaratiilor”, a afirmat Prodi. Agentiile comenteaza ca situatia creata in Italia este consecinta unei reforme a sistemului electoral decise de catre Berlusconi cu sase luni inainte de chemarea alegatorilor la urne pentru a restabili principiul proportionalitatii desfiintat in 1993, ca urmare a unui referendum. Noul sistem electoral instaureaza “o prima” pentru invingator in cele doua camere ale Parlamentului. Coalitia care ajunge pe primul loc la Camera Deputatilor beneficiaza automat de 340 de mandate si-si asigura o majoritate confortabila. Bonusul pentru Senat a fost introdus pe baza regionala si se acorda un avantaj coalitiei ajunse pe primul loc.
Romano Prodi denuntase aceasta reforma sustinand ca ea a fost facuta de catre dreapta pentru a impiedica stanga sa acceada la putere. Calificata drept “o porcarie” chiar de cel care a redactat-o, fostul ministru al reformelor Roberto Calderoli (Liga Nordului, populista), reforma s-a intors in cele din urma impotriva celor care au facut-o.
Coalitia lui Berlusconi revendica de fapt majoritatea absoluta de 50,21 % din sufragiile exprimate pentru Senat si reclama victoria, fara sa tina cont de aplicarea dispozitiilor din reforma sa electorala.