Luna decembrie este plina de popasuri duhovnicesti prega- tindu-ne, parca, pentru marele praznic al Nasterii Domnului. Astfel, la 12 decembrie, la doar sase zile dupa sarbatoarea Sf. Nicolae, Biserica Ortodoxa face pomenirea Sf. Mare Ierarh Spiridon, facatorul de minuni. Si nu intamplator. Ei sunt martori vii, cat se poate de umani, care au dovedit ca se poate sa fii om, sa traiesti in lume, sa ai probleme de tot felul, sa crezi pana la capat si in final sa reusesti. Prezenta acestor experiente reusite ne sunt puse inainte atat pentru cei care vor sa faca primul pas, cat si pentru cei care deja sunt pe drumul cel bun. Sfintii devin, astfel, niste modele si repere spirituale care sa ne intareasca odata in plus convingerea ca a crede si a trai dupa acele modele este posibil si absolut necesar.
Viata Sfantului Spiridon, pe cat de simpla, pe atat de minunata, a marcat generatii de oameni din veacul al 4-lea si pana azi. In Biserici el este Sfantul cu caramida in mana amintind de faptul ca la primul sinod ecumenic de la – Niceea 325 – ca sa demonstreze celor care refuzau sa creada ca Dumnezeu desi este TREIME este totusi UNUL, a strans o caramida in mana din care a iesit in sus foc, in jos apa iar in palma a ramas lutul. Asa este si cu Dumnezeu: UNUL dar TREI, TREI dar UNUL in acelasi timp.
Sfintii ne-au fost dati, de Dumnezeu, ca noi la randul nostru sa putem avea curajul imitarii vietii lor in circumstantele lumii noastre. Ne trebuie acel curaj motivat de credinta de a face, de fiecare data un pas in directia buna, dupa care Dumnezeu face cu noi multi altii.
Prin esecuri si reusite facem pas cu pas progrese nestiute si necantarite de vreo balanta omeneasca si care in final mentin in noi starea de pregatire in care suntem chemati sa traim, nu sezonier la Craciun si la Paste, ci permanent si constant. Grija fata de mantuire trebuie sa fie o grija continua. Daca am pune, macar o mica parte din timpul pe care-l acordam multor lucruri fara importanta deoparte si l-am folosi pentru impodobirea si sanatatea sufletului, MINUNEA pe care Dumnezeu vrea sa o faca in noi si cu noi, s-ar implini.
Dat fiind faptul ca Biserica noastra este singura din Ploiesti (strada Valeni nr. 98) care se afla sub ocrotirea directa a Sfantului Mare Ierarh Spiridon, si ca nu sunteti retinuti la parohiile dumneavoastra, va facem invitatia de a veni sa ne rugam si sa ne bucuram impreuna la acest praznic al parohiei si, de ce nu, al orasului nostru, la slujba Privegherii maine 11 decembrie orele 17.00 si a doua zi la Sfanta Liturghie.
Avem confirmarea ca Prea Sfintia Sa, prea Sfintitului Sebastian Ilfoveanu, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor va fi impreuna cu noi la ceasul rugaciunii de seara.
Chiar daca pentru unii, acest moment este doar inceputul pregatirii pentru Nasterea Domnului iar pentru altii un pas inainte, cu totii sunteti bineveniti si pentru toti speram ca acest moment sfant sa fie ziditor de suflet. Niciodata nu trebuie sa uitam ca sfintii precum Sfantul Mare Ierarh Spiridon au fost si sunt oameni de exceptie, dar in dragostea lui Dumnezeu are loc oricine.
Un gand bun, din partea noastra, pentru cei ce purtati numele Sfantului Spiridon, La Multi Ani si Sarbatori Fericite tuturor !

Preot paroh Dionis-Nimfodor TATULESCU