Basescu si oamenii lui – in varful piramidei increderii electoratului

Institutiile de sondare a opiniei publice ne-au obisnuit ca, periodic, sa ne prezinte tot felul de clasamente ale personalitatilor politice si partidelor aflate in competitia permanenta pentru castigarea electoratului. Recent, la un astfel de procedeu a recurs Centrul de Sociologie Urbana si Regionala, in urma unui sondaj de opinie realizat in perioada 26 noiembrie – 1 decembrie a.c. In baza datelor culese si a prelucrarii lor – marja de eroare fiind de ±2,8%, intentiile de vot pentru partide arata ca atat Alianta D.A.PNL-PD, cat si PSD sunt in usoara scadere fata de luna noiembrie, cu 2 si, respectiv, 3 procente. PRM, insa, inregistreaza o crestere de 5% a intentiilor de vot, comparativ cu luna precedenta, in timp ce UDMR, PC, PNTCD, PNG, PIN se mentin la valorile anterioare.
In ceea ce priveste increderea in principalele personalitati politice din tara noastra, trebuie sa spunem ca, in varful piramidei, stau cocotati actualul presedinte Traian Basescu (48%) si febletele sale; in ordine, este vorba despre Mona Musca (47% dintre cei intervievati) si Theodor Stolojan (35%), doi oameni politici catalogati ca apropiati ai presedintelui. Acestia sunt urmati, indeaproape, de Mircea Geoana (33%) si Corneliu Vadim Tudor (32%).
In acelasi timp, la polul neincrederii populatiei in personalitatile politice se afla clasati, in ordine, Marko Bela (90%), Calin Popescu Tariceanu (73%), Ion Iliescu (72%), Adrian Nastase (71%), carora li se adauga Dan Voiculescu si Emil Boc, cu procente asemanatoare. Remarcam astfel, ca liderii partidelor noastre parlamentare sufera de o evidenta neincredere a populatiei fata de ei.
Leon CHIRILA