Recuperarea orelor muta nemultumirile in banci

O zi de scoala obisnuita, dar fara note sau absente in catalog, asa a fost in majoritatea scolilor din Ploiesti ziua de sambata, cand s-a inceput recuperarea orelor de curs pierdute in timpul grevei profesorilor. Fiindca parintii au fost de acord sa se invete la sfarsit de saptamana, copiii nu au avut incotro si au venit la scoala, chiar daca asta le-a dat peste cap planurile de odihna sau distractie. Cel mai greu s-au acomodat cu acest program elevii din clasa a VIII-a, care sustin ca in week-end aprofundau materiile cerute la testele nationale. “Nu imi convine situatia. Eu am pregatire duminica si nu mai am timp sa ma odihnesc. Practic, trebuie sa scriu si sa invat toata saptamana”, ne-a spus Georgiana Cucu, de la Scoala Generala nr. 23.

Cine vrea sa se puna rau cu profesorii ?

In alte unitati de invatamant, tinerii ne-au spus ca ar fi preferat sa recupereze numai materiile pentru examene, nu si cele mai putin importante, precum muzica, desenul etc. Totusi, au venit la scoala, pentru a nu se pune rau cu profesorii.
Mici probleme legate de prezenta s-au inregistrat la Liceul “Nichita Stanescu”. Unora dintre elevii navetisti le-a fost mai greu sa gaseasca mijloc de transport, fiindca sambata microbuzele circula mai rar. Astfel, la prima ora, au ajuns doar trei sferturi dintre ei. Insa, peste alte 60 de minute, prezenta crescuse la aproape 90%.
Si la Scoala 23 prezenta a fost destul de buna. Aici, programul a suferit unele modificari, deoarece noua cadre didactice predau in mai multe scoli si a trebuit sa se creeze posibilitatea ca acestea sa recupereze toate orele pierdute. Ca in majoritatea unitatilor de invatamant, profesorii nu au pus absente in catalog, insa fiecare dintre ei a tinut o evidenta cu cei care au lipsit, pentru a o arata, ulterior, parintilor.

Ore la galop

Pentru ca elevii sa nu fie suprasolicitati si sa vina cu placere, in unele institutii s-au facut cateva concesii. Astfel, la Scoala Sfanta Vineri, ora de curs s-a redus la…30 de minute, iar la Grupul Scolar “Toma Socolescu “, elevilor li s-a permis chiar sa–si lase uniformele acasa. Dar daca regulile din unitatile de invatamant s-au schimbat special pentru sfarsitul de saptamana, naravurile tinerilor au ramas aceleasi. Sambata dimineata, in apropierea grupului scolar amintit mai multe fete fumau de zor asteptand sa intre la ore. Probabil, de nervi ca sunt nevoite sa invete si intr-una din cele doua zile libere.

Ana-Maria VALUTA, Raluca ENE