Cele mai recente date oficiale arată că înnoptãrile turiştilor străini au crescut, la începutul sezonului de vară, cu 104,2% faţă de anul trecut

N. Dumitrescu

Castelul Peleș, Pelișorul, Cazinoul și Mănăstirea Sinaia, Castelul Cantacuzino, Cascada Urlătoarea, Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman, Babele și Sfinxul, Salina Slănic sunt doar câteva dintre atracțiile turistice care pot fi nominalizate, când vine vorba despre județul Prahova, la capitolul turism. Acestea, dar și multe altele din județ, au făcut cunoscută România în lumea largă, peisajele și locurile vizitate în Prahova făcând parte dintr-un întreg al frumosului românesc care a fost celebrat inclusiv, ieri, pe 27 septembrie, când a fost marcată ”Ziua mondială a turismului”. Cert este că, în continuare, județul Prahova rămâne un punct important pe harta turistică din România, dovadă fiind și datele statistice. Astfel, conform celor mai recente date oficiale ale Direcției Județene de Statistică Prahova, la începutul sezonului de vară, respectiv în luna iunie 2022, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, sosirile și înnoptările în structurile de primire turistică din judeţul Prahova au înregistrat creșteri de peste 40%. ”Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică din luna iunie 2022 au însumat 41.650 de turiști, în creștere faţă de luna iunie 2021 cu 43,1%. Din numărul total de sosiri înregistrate în Prahova, 37.935 au fost sosiri ale turiștilor români și 3.715 sosiri ale turiștilor străini. Comparativ cu luna iunie 2021, numărul de sosiri ale turiștilor români a crescut cu 36,2%, iar numărul de sosiri ale turiștilor străini a crescut cu 193,9%. Numărul cel mai mare de sosiri a fost înregistrat în hoteluri, respectiv 28.858 de persoane, reprezentând 69,3% din total. Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în luna iunie 2022 au fost de 83.259, în creștere cu 39,5% faţă de cele din luna iunie 2021.
Din numărul total al înnoptărilor înregistrate în judeţul Prahova, 90,1% reprezintă înnoptări ale turiștilor români, iar 9,9% înnoptări ale turiștilor străini. Comparativ cu luna iunie 2021, înnoptările turiștilor români au crescut cu 34,8%, iar înnoptările turiștilor străini au crescut cu 104,2%”, se arată în comunicatul, de la sfârșitul lunii august a.c., al Direcției Județene de Statistică Prahova, în care sunt reflectate și datele despre sosirile și înnoptările în structurile de primire turistică. S-a mai menționat faptul că durata medie a șederii în luna iunie anul acesta a acelora care au vizitat Prahova a fost de două zile, la fel ca în luna iunie a anului trecut, cu precizarea că indicele de utilizare netă a locurilor de cazare aferent lunii iunie 2022 a fost de 26,8%, mai mare cu 7,1 puncte procentuale faţă de luna iunie a anului trecut.