Andrei Nicolae
Deputat PSD Prahova

Guwernerul Orban a pus viața românilor în pericol pentru că nu a fost în stare să trimită în Parlament o lege în timp util. Din cauza întârzierii voite sau cauzate de impotența juridică a experților PNL, am ajuns ca în România, timp de 3 zile, să avem un haos legislativ și un vid de putere. N-am avut stare de urgență, n-am avut stare de alertă, ci doar o stare de prostie a Guvernului PNL, pentru care este posibil să plătească tot cei mulți. Adică, majoritatea românilor care au respectat toate indicațiile autorităților și timp de două luni de zile și-au sacrificat traiul obișnuit cu prețul drepturilor și libertăților. Iresponsabilitatea liberalilor ar putea face ca tot efortul nostru să fie irosit.
În fața strigătelor de disperare ale IMM-urilor, sinistrul de finanțe aruncă site-uri nefuncționale. În fața deciziilor CCR care le desființează ordonanțele, premierul caută metode de amendare a cetățenilor, nu de redresare economică. În fața pandemiei și a tragediilor familiilor afectate de aceasta, sinistrul sănătății aruncă măști la suprapreț și refuză testarea la nivel extins.  Singurele lor soluții: amenzi și restricții! Era nevoie de un parteneriat real, onest, care să se bazeze pe încredere, pe respectarea legii și a Constituției și nu pe minciuni, pe bâlbe și pe declarații contradictorii ale miniștrilor.
Cu îngâmfare și obstinație au refuzat absurd orice dialog. Nu au niciun program economic și nu sunt în stare nici măcar să preia măsurile bune pentru populație și mediul de afaceri. Deși i-au fost oferite de-a gata, cu deplină bună credință de PSD.
În fața acestei atitudini obstrucționiste, PSD nu va avea de ales și va trece prin Parlament, în regim de urgență, proiectul cu cele 28 de măsuri vitale repornirii României. Iar premierul va fi chemat să dea socoteală pentru minciuna acordării primelor pentru medici. Pentru întârzierea nepermisă cu care este achitat șomajul tehnic. Pentru ajutorul iluzoriu acordat firmelor românești – 0,02% din totalul firmelor care au solicitat sprijin l-au și primit! În 6 luni de guvernare, PNL a pus la pământ economia țării. A moștenit o creștere economică de 4,1% și a adus-o la 2%, crescând deficitul bugetar intenționat pentru a-și mulțumi sponsorii politici și a pava drumul spre austeritate!
Vanitoși, nepregătiți și în plin dispreț față de libertățile garantate de Constituție, guvernanții au cerut, încă de la debutul crizei, derogări de la Convenția drepturilor omului. Fapt care ne-a devoalat intențiile de facto ale acestor politicieni antinaționali: guvernarea prin frică. Într-un continuu festival al bâlbelor, au luat decizii în toiul nopții pentru a le anula apoi în zorii zilei, sub presiune. Iată numai câteva exemple. În starea de urgență nu era obligatorie purtarea măștii de protecție. A devenit obligatorie în starea de alertă, în care, teoretic, restricțiile ar trebui să fie mai puțin severe. Fără declarație în localități, dar cu declarație între localități, deși în deplasarea de la o localitate la alta cu mașina personală, riscul de contaminare a altei persoane este mult mai mic.
O persoană poate intra în magazine cu mască de protecție, dar nu poate intra cu vizieră, deși cea din urmă asigură o protecție net superioară. Toate acestea în timp ce majoritatea specialiștilor internaționali nu recomandă obligativitatea măștilor de protecție pentru că produce sentimentul unei false siguranțe, ducând la neglijarea procedurilor preventive mai importante: spălatul pe mâini, dezinfectarea mâinilor și a suprafețelor etc. Bisericile au fost considerate obiectiv cu grad înalt de risc de contaminare,  însă avioanele și autocarele care transportă muncitorii în afara țării au fost “scăpate din vedere”.
Plecarea în concediu este permisă doar celor bogați, care au reședință de vacanță la munte sau la mare! Nu ai voie să mergi în concediu la hotelul de la munte sau la mare, dar poți merge în concediu la hotelul din localitatea de domiciliu!
Au promis stimulente medicilor aflați în prima linie de luptă cu virusul dar n-au emis ordinul de ministru care să declare epidemie în România și să permită acordarea acestor sporuri. Scanarea termică de la intrarea în magazine este un efort prea mare, cu rezultate mult prea mici! Nu detectează asimptomaticii! Aparatele au erori mari! Depășirea temperaturii poate fi din alte motive decât cele care ar indica starea gripală: sarcină, expunere la soare, enervare etc.
Pentru cei care vin din afara țării, au relaxat condițiile de carantină, care poate fi făcută la domiciliu – celor din diaspora le e mai ușor să vină la rude acasă! Dar au închis majoritatea vămilor și au sugrumat fluxul de persoane la frontieră, cu riscul transmiterii virusului în aglomerațiile create!
Ne-am confruntat cu o criză fără precedent, am înțeles și i-am instalat pentru o guvernare de criză. Au fost oameni în suferință, iar sistemul medical putea fi depășit, am înțeles și am votat starea de urgență, ba chiar și prelungirea ei. Am înțeles că nu putem depăși criza decât prin unitate și am adoptat cu o maximă rapiditate proiectul de lege privind starea de alertă. Ce ne-au oferit? Sfidări, amenințări, creșterea numărului de angajați la stat prin recrutarea rudelor din clanul “Grindă”, ospătari și ciocli ca manageri de spitale, export de forță de muncă în condiții nesigure și insalubre, dobândă la dobândă, școli închise fără niciun orizont pentru elevi, părinți obligați să devină profesori, șomeri care nu-și primesc șomajul tehnic la timp, datorii externe în creștere, deficit halucinant și milioane de români speriați de ziua de mâine.
În fața acestei atitudini sfidătoare față de țară, vom respinge continuarea guwernării prin haos și frică.
Odată criza trecută, această guvernare va deveni o amintire urâtă și atât!