Petre Apostol

La finalul acestei săptămâni, în Cupa Mondială de Sanie este programată cea de-a cincea etapă a sezonului, pe pârtia de la Koenigssee, din Germania. Ieri, au avut loc probele din cadrul Cupei Naţiunilor, întrecere de calificare pentru Cupa Mondială. Ambii sportivi de la CSO Sinaia din lotul naţional, prezenţi la etapa de la Koenigssee, Andrei Turea şi Marian Gîtlan, au reuşit să se califice la Cupa Mondială, primul dintre aceştia la simplu masculin, iar cel de-al doilea – la dublu. Aceştia sunt pregătiţi de antrenorii Alexandru Comşa, Corina Drăgan şi Liviu Turea.
Prezent la Jocurile Olimpice de la PyeongChang, anul trecut, Andrei Turea, în vârstă de 20 de ani, a reuşit, încă o dată în acest sezon, să-l depăşească pe mult mai experimentatul său coleg din lotul naţional, Valentin Creţu, originar din Sinaia.
În cursa din Cupa Naţiunilor, Andrei Turea a realizat al 13-lea rezultat la start, încheind, în cele din urmă, pe locul 17, cu timpul de 51.001 secunde, fiind la 1.048 secunde în urma primului clasat, letonul Inars Kivienieks.
Format tot la CSO Sinaia, însă plecat la Steaua Bucureşti, unde are asigurată o remuneraţie financiară, Valentin Creţu a încheiat pe locul 20, cu timpul de 51.604 secunde. Ar fi de menţionat, totuşi, că sportivul din Sinaia, în vârstă de 29 de ani şi prezent la trei ediţii ale Jocurilor Olimpice, se afla în zona locurilor 6-8 înainte de penultima secţiune a pârtiei, când a comis o greşeală care l-a costat o poziţie mai bună în ierarhia finală. Însă, a obţinut şi el calificarea la etapa din Cupa Mondială.
La concursul de dublu, Marian Gîtlan (20 ani) a făcut pereche, pentru prima oară, cu un alt sportiv decât colegul său de la CSO Sinaia, Flavius Crăciun, avându-l alături pe Ştefan Muşei (23 ani), din Vatra Dornei. Gîtlan şi Muşei au ratat să ajungă la finalul concursului, abandonând chiar pe ultima secţiune a pârtiei, când se aflau pe locul al şaselea. Aceştia au obţinut, totuşi, calificarea la Cupa Mondială, fiind prezente doar zece echipaje la întrecerea de ieri.
În competiţia feminină, România a fost reprezentată de către două sportive prahovene, Raluca Strămăturaru (33 ani) şi Carmen Manolescu (20 ani), ambele legitimate la Steaua Bucureşti, cea din urmă părăsind CSO Sinaia, la care a fost formată, chiar anul trecut.
Medaliată cu bronz la două etape din Cupa Naţiunilor, în acest sezon, ocupând locul al patrulea în clasamentul general, Raluca Strămăturaru nu a avut mari probleme în a se califica la Cupa Mondială, situându-se a şasea, cu timpul de 51.786 secunde, la 345 de miimi de secundă de prima clasată, rusoaica Viktoriia Demchenko.
Carmen Manolescu nu a reuşit să ajungă la finalul concursului, abandonând pe ultima secţiune a pârtiei, când ocupa locul 18 în clasament.
Probele din Cupa Mondială sunt programate astăzi şi mâine. Concursul va începe cu întrecerea de dublu, cele două manşe ale probei fiind programate, astăzi, de la orele 11:10, respectiv 12:30, zi în care se va mai desfăşura şi întrecerea feminină, de la orele 13:50, respectiv 15:15.
Mâine, competiţia programează proba masculină, de la orele 11:00, respectiv 12:35, precum şi concursul de ştafetă pe echipe, de la ora 14:30. Orele sunt trecute conform fusului orar din România, întrecerile urmând să fie televizate, în direct, pe postul Eurosport 2.