V. Stoica

12 iunie. Ziua internațională împotriva exploatării prin muncă a copiilor, mai pe românește spus, a copiilor trimiși la cerșit, a copiilor folosiți la muncile din agricultură, a copiilor puși să sape în grădină de niște părinți leneși sau bețivi, a copiilor care muncesc în locul celor care ar trebui să o facă pentru a-i întreține. Ieri, la Ploiești, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova, prin reprezentanții săi, a marcat două zile care ar trebui să fie importante pentru copiii care cad victime atât propriilor familii, cât și nepăsării societății, dar aproape necunoscute pentru restul lumii: Ziua internațională a copiilor victime ale abuzurilor și Ziua internațională împotriva exploatării copilului prin muncă, marcate la nivel mondial în 4 iunie, respectiv 12 iunie.
Deși statisticile sunt goale de conținut, deseori, cifrele sunt elocvente, pentru Prahova, deoarece numărul oficial al cazurilor de copii abuzați – fizic, psihic, sexual, neglijați sau exploatați în diferite moduri –, în anul 2017, depășește cu mult numărul locuitorilor unei comune a județului nostru!

3-a880. Un număr care nu spune nimic, dar care ascunde în spatele lui 880 de drame, 880 de cazuri de abuzuri asupra minorilor, semnalate în cursul anului trecut la Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova și care au fost înregistrate oficial. 880 de cazuri care înseamnă mai mult decât populația comunei prahovene Jugureni, care numără mai puțin de 700 de suflete! Ceea ce înseamnă că 880 de copii din Prahova pot fi adunați într-o comunitate a copiilor abuzați sau exploatați de către membrii propriilor lor familii, de către apropiați, de către alți minori sau de persoane din anturaj.
O comunitate probabil mult mai mare, dacă ar fi să luăm în calcul și alte sute, poate mii de copii care suferă din cauza indiferenței celor mari la chinurile la care sunt supuși.
Evenimentul de ieri al DGASPC i-a reunit, pe lângă reprezentanții instituției care apără drepturile copiilor și care îi consiliază psihologic pe minorii care trec prin momente sau chiar ani de abuzuri fizice sau psihice, pe cei de la conducerea Avocatului Poporului Ploiești sau ai Centrului de combatere a traficului de persoane din Ploiești, marii absenți fiind – cu o singură excepție, de la ASSC Ploiești – reprezentanții autorităților locale care au responsabilități directe în domeniul asigurării asistenței sociale specifice cazurilor în care copiii sunt supuși relelor tratamente chiar în sânul familiilor lor.
“Sunt tot mai mult semnalate aceste cazuri de abuzuri”, a remarcat, din păcate, directorul DGASPC Prahova, Viorel Călin. Într-adevăr, dacă ne raportăm la statistici, doar în perioada ianuarie-mai 2018, au fost sesizate instituției prahovene 224 de situații în care minori au căzut victime abuzurilor fizice, psihice, sexuale, dar și neglijenței și exploatării prin muncă. Exploatare din muncă tratată deseori – în special în mediul rural – ca pe un lucru obișnuit, pentru că în satele românești nu sunt excepții cazurile în care minorii sunt folosiți la muncile grele ale gospodăriei și ajung, deseori, să abandoneze școala pentru a-și crește frații mai mici!
Ieri, DGASPC Prahova a creat un eveniment care a emoționat participanții: trei povești reale de viață ale unor copii chinuiți din localitățile județului, minori care au trecut fie prin calvarul unei familii în care violența fizică sau cea verbală erau la ordinea zilei, fie prin așa numita “plimbare în oraș” care ascundea folosirea copiilor la cerșit. Povești reale care au prins viață prin expresivitatea actorilor Teatrului “Toma Caragiu”, povești reale în care copiii neglijați de părinții fără loc de muncă și alcoolici își caută speranța într-un viitor mai bun în oamenii de lângă ei. Oameni deseori surzi și orbi la strigătele de ajutor din privirile unor copii abuzați în multe situații chiar de către aceia care le-au dat viață.