Violeta Stoica

Sărbătorile de Iarnă înseamnă pentru mulți dintre români petreceri în familie, acasă sau în stațiunile montane, inclusiv în cele de pe Valea Prahovei. Puțini cunosc, însă, condițiile de dincolo de ușile închise ale bucătăriilor unor restaurante din locații aflate în stațiunile montane din Prahova.
Ieri, directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Paul Anghel, a dezvăluit ce s-a descoperit la controalele efectuate de reprezentanții acestei instituții în unități de alimentație publică din Sinaia, Bușteni și din Azuga. Imagini care arată cât de puțin le pasă unora de sănătatea celor care le calcă pragul pentru a petrece Sărbătorile de Iarnă, fiind încă la modă, din nefericire, expresia “mănânci aici și mori acasă”.
Comandamentul de Iarnă 2017, constituit pentru verificarea modului în care operatorii economici din turism, în special, se pregătesc pentru a-și primi turiștii în vacanța de iarnă, a sancționat mizeria din spațiile de cazare și din bucătăriile restaurantelor, aceasta fiind “oferta” de sezon în unele cazuri.

Într-una dintre imaginile făcute publice de directorul general al ANPC, Paul Anghel, se remarcă o friteuză mizerabilă, cu uleiul neschimbat probabil de mai multe zile. În interiorul cuvei friteuzei, colcăie în ulei materii discutabile, rămase după nenumăratele porții de cartofi prăjiți sau de șnițele care au trecut prin farfuriile înfometaților dornici de mâncare caldă. Consumatori care habar nu au avut în ce condiții li se prepară hrana.
O altă imagine oribilă, dar cât se poate de reală, este aceea a recipientului în care se depozitează gheața pentru prepararea cocktailurilor, tot într-una dintre locațiile turistice de pe Valea Prahovei.

mancare VPPotrivit reprezentanților ANPC, într-o singură zi, Comandamentul de Iarnă – special constituit pe Valea Prahovei și în acest an pentru prevenirea și combaterea practicilor care dăunează consumatorilor – a depistat în stațiunile montane nereguli care s-au lăsat cu sancțiuni importante.
Primele controale în cadrul cărora au fost verificați operatori economici din județul Prahova au scos la iveală abateri majore de la ceea ce ar trebui să fie un spațiu de cazare sau un spațiu de alimentație publică.
Potrivit ANPC, într-o singură zi au fost constatate în unitățile verificate condiții improprii de cazare, lipsa elementelor de informare a consumatorilor, nerespectarea condițiilor prescrise, lipsa la gramaj în cazul băuturilor, produse neconforme sau cu termenul de valabilitate expirat. În acest ultim caz, au fost descoperite 30 de kilograme de carne și produse din carne, nouă kilograme de lactate și două kilograme de blat de tort cu termenul de valabilitate expirat, ceea ce ar fi produs probleme grave de sănătate – dacă acestea ar fi fost consumate.
Și pârtiile au fost luate la pas de inspectorii ANPC, într-unul dintre cazuri lipsind afișajul referitor la limitele de vârstă pentru accesul pe pârtie.

Ca urmare a abaterilor constatate, au fost aplicate nouă sancțiuni contravenționale, din care șapte avertismente și două amenzi în valoare de 25.000 de lei, pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

mancare V PȘi poliţiștii au dat amenzi de aproape 100.000 de lei

Pe de altă parte, și polițiștii prahoveni au verificat comercianți din comunele Râfov, Fulga, Albeşti Paleologu şi Ciorani, în urma controalelor fiind aplicate sancțiuni în valoare de aproape 100.000 de lei.
Marți, 19 decembrie, polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice al IJP Prahova au verificat agenți economici din localitățile amintite, pentru neregulile depistate fiind aplicate 13 sancțiuni contravenționale în valoare de 91.000 de lei și dispunându-se confiscarea unor bunuri alimentare și nealimentare în valoare de 1.170 de lei și retragerea de la vânzare a unor bunuri în valoare de 1.600 de lei.
Printre problemele găsite, polițiștii au descoperit că la o societate din comuna Albești Paleologu era scoasă la vânzare fără documente de proveniență cantitatea de 30 de litri de ulei, pe lângă aceasta fiind expuse spre comercializare și produse alimentare expirate.
În acest caz, polițiștii au sancționat agentul economic cu amendă în valoare de 40.000 de lei, confiscându-se și bunurile scoase la vânzare fără acte.