Pentru proprietarii livezilor de meri din ţara noastră, anul acesta a fost unul favorabil, ţinând cont de faptul că producţia înregistrată a însumat 435.414 tone de mere, în creştere cu 24 la sută faţă de cea obţinută în 2012. Cei mai mulţi dintre pomicultori au optat pentru soiurile Jonathan şi Golden, alegeri deloc întâmplătoare, dacă ţinem cont de faptul că, potrivit unui studiu realizat de Institutul Naţional de Cercetare – IBA Bucureşti, merele respective au aroma specifică mai intensă decât cele provenite din alte ţări, iar senzaţia de dulce a fost confirmată prin determinări fizico-chimice. De asemenea, analizele au arătat că „Jonathanul românesc este cu 20 la sută mai dulce decât Jonathanul polonez, iar conţinutul de substanţă uscată solubilă şi cenuşă (care indică prezenţa mineralelor şi a diverşilor compuşi) este cu 25 la sută, respectiv 80 la sută mai mare decât la mărul polonez”. Oarecum asemănător stau lucrurile şi când vorbim despre soiul Golden, în sensul că merele româneşti sunt cu 22 la sută mai dulci decât cele italiene şi cu 14 la sută comparativ cu cele turceşti. Apoi, substanţa uscată solubilă este cu 13 la sută mai mare decât la cele italiene şi cu 5 la sută faţă de cele turceşti.
Consumul de mere are o acţiune calmantă asupra sistemului nervos, acestea recomandându-se şi în cazuri de surmenaj fizic şi psihic, obezitate, anemie, demineralizare. Pe de altă parte, merele ajută digestia, previn infecţiile aparatului respirator, stimulează activitatea enzimelor şi înlesnesc arderile din organism.
C. DUMITRU














