Zeci de studenţi ai Universităţii Petrol-Gaze din Ploieşti au venit, ieri, încă de la ora 8.00 dimineaţa, pentru a-şi lua în primire camerele de cămin în care vor locui în anul universitar 2013-2014. Ieri a fost prima zi în care tinerii s-au putut caza, iar aceştia mai au timp încă trei zile pentru a-şi prelua locurile puse la dispoziţie de universitate. Unii au preferat să vină ieri doar cu actele, alţii – încărcaţi cu genţi, geamantane, sacoşe – îşi aduseseră deja tot ceea ce au nevoie pentru a se instala cât mai confortabil. Câţiva studenţi cu care am stat de vorbă ne-au spus că, în zilele următoare, îşi vor aduce în camere şi alte obiecte necesare, cum ar fi frigidere şi cuptoare cu microunde.
„Am trecut în anul trei de studiu şi aveam deja un loc la cămin. Este foarte mare aglomeraţie la cazare, nu mă aşteptam la asta. Am venit de curând, am văzut că este coadă mare, dar probabil că unii sunt aici de la 8 dimineaţa. Se mişcă foarte greu. Sistemul de operare cred că nu este prea bun. În schimb, condiţiile de cazare sunt foarte bune. Şi taxele sunt în regulă. În Căminul nr. 6, eu ca studentă pe un loc fără taxă, plătesc 165 de lei pe lună”, ne-a spus o studentă.
Aşa cum v-am mai informat, anul aceasta, cel mai mic tarif lunar de cazare este de 90 de lei, iar cel mai scump – 275 de lei. În cele şapte cămine ale universităţii sunt aproximativ 1.500 de locuri. Pentru studenţii din anul I sunt disponibile aproape 400 de locuri, însă numărul cererilor înregistrate pentru cazare este mai mare decât al acestora. Şeful Serviciului Social-Administrativ din cadrul UPG Ploieşti, Ştefan Drăgan, ne-a precizat că mai există zeci de studenţi pe lista de aşteptare care parcurg, însă, distanţe de 20-30 de kilometri din localităţile de domiciliul până la Ploieşti şi ar putea face naveta. Potrivit acestuia, din experienţa anilor trecuţi, există posibilitatea să se elibereze locuri şi pentru cei aflaţi pe lista de aşteptare, pentru că, an de an, sunt studenţi care nu se mai prezintă să-şi ia în primire camerele, găsind alte soluţii pentru cazare. În ceea ce priveşte zvonurile potrivit cărora la UPG se dau şpăgi pentru cazare, Ştefan Drăgan a refuzat să facă vreun comentariu pe această temă, susţinând că îşi rezervă dreptul de a da în judecată publicaţia online care a afirmat acest lucru.
Pe de altă parte, anul universitar 2013-2014 aduce şi o noutate: cabinetele medicale din incinta campusului universitar vor fi redeschise, fiind angajaţi deja doi medici – un medic de medicină generală şi un stomatolog – precum şi asistenţi medicali.
A.M.