Extremitatile inghetate vesnic, chiar si cand afara nu sunt temperaturi demne de luna ianuarie, ar trebui sa traga cateva semnale de alarma. De regula, fenomenul apare cand sangele circula cu o viteza mai redusa decat cea normala la extremitati, situatia fiind denumita circulatie periferica deficitare. Daca problema nu apare doar atunci cand nu am estimat corespunzator vremea de afara si ne-am imbracat prea subtire, ci si atunci cand suntem corespunzatori echipati, inseamna ca o vizita la medic ar fi bine venita. Dincolo de cele recomandate de specialist, puteti insa recurge la masuri usor de pus in practica acasa pentru a preveni disconfortul mainilor si picioarelor vesnici reci.

Plimbari scurte

Circulatia periferica deficitara merge mana-n mana cu lipsa sportului, exercitiile fizice, chiar si cele mai usoare, ajutand la punerea in miscare a sangelui prin vasele sangvine. Daca nu va simtiti pregatiti sa scoateti adidasii si sa mergeti la sala, sau sa va apucati de un sport, recurgeti macar la plimbari scurte in fiecare zi. Si o jumatate de ora de mers pe jos poate fi de mare ajutor. Pentru cei care petrec 80% din zi stand pe scaun la birou, va puteti pune in miscare sangele de la nivelul picioarelor chiar si din pozitia de sezut. Ridicati-va picioarele, rotiti-le pe rand, in sensul acelor de ceasornic. Repetati exercitiul de zece ori pentru fiecare picior. Stand la birou, mai aveti o optiune: apasati alternativ pe varf si pe calcaie. Totodata, doamnele ar trebui sa evite, pe cat posibil, statul picior peste picior caci pozitia poate strangula vasele de sange. Tot femeile ar trebui sa evite si incaltamintea cu toc mai inalt de cinci centimetri, astfel incat laba piciorului sa stea cat mai comod. O pozitie incomoda generata de pantofi prea stramti sau cu tocuri prea inalte ingreuneaza circulatia labei piciorului.

Masajul

Nimeni nu poate contesta beneficiile masajului, iar in ceea ce priveste circulatia periferica regula se aplica fara doar si poate. Chiar daca nu aveti pe cineva care sa va maseze picioarele, nu ezitati sa o faveti voi, chiar si in timpul petrecut la televizor. Pe piciorul curat, poate chiar folosind ulei de masline sau un ulei special pentru picioare, puteti aplica miscari si presiune cu ajutorul palmelor, astfel incat sa va puneti sangele in miscare si la nivelul extremitatilor. Mai mult de atat, daca va faceti singuri masajul, aveti un avantaj: lucrati atat picioare, cat si mainile.

Dusuri reci si calde

Cand ne confruntam cu extremitati reci sau chiar inghetate nu trebuie niciodata sa le introducem in apa fierbinte. Senzatia de frig la nivelul mainilor scade daca le bagam in apa calduta. De altfel, dusul alternativ ajuta ca sangele sa circule din exteriorul organismului catre interior si invers, ca un acordeon, deblocandu-se astfel fluxul. Alternarea dusurilor reci cu cele calde contribuie, totodata, la mentinerea elasticitatii pielii.