Cu cat esti mai sarac, cu atat dai spaga mai mare

Barometrul Coruptiei Globale 2005, dat publicitatii de organizatia Transparency International, plaseaza Romania „in zona superioara a coruptiei”.
Dupa cum a declarat, la prezentarea sondajului, directorul executiv al Transparency International Romania, Victor Alistar, cele mai corupte institutii si sectoare de activitate din Romania sunt partidele politice, legislativul si sistemul vamal, urmate de sistemul judiciar, sanitar, politie si sectorul afacerilor.
Potrivit barometrului, pe o scara de la 1 la 5, viata politica romaneasca este afectata de coruptie in proportie de 3,2%, mediul de afaceri este, de asemenea, marcat de fenomenul coruptiei in procent de 3,2%, in timp ce viata privata este in proportie de 2,5% afectata de coruptie.
In ceea ce priveste cresterea nivelului de coruptie in urmatorii trei ani, aproximativ 36% dintre cetatenii Romaniei spun ca acesta va stagna, in vreme ce 31% considera ca acest fenomen va cunoaste o descrestere mica.
Potrivit documentului citat, 22% dintre romani recunosc faptul ca au dat mita sau ca au cunostinta ca cineva din vecinatatea lor ar fi dat mita in ultimul an, in vreme ce 64% nu recunosc acest lucru, iar 15% au refuzat sa raspunda la aceasta intrebare.
Barometrul Coruptiei Globale 2005 este realizat pe baza unui sondaj Gallup efectuat in numele Transparency International si dat publicitatii la nivel international pe 9 decembrie – Ziua Internationala Anti-Coruptie. Sondajul a fost efectuat pe un esantion de aproximativ 55.000 de persoane din 69 de tari, in perioada mai-octombrie 2005.
Potrivit barometrului, impactul pe care il are coruptia asupra vietii personale si familiale este cel mai dramatic in caminele sarace. In plus, din studiu a reiesit un fapt, doar aparent paradoxal, si anume ca populatia din tarile cu venituri mici tinde sa plateasca un procent semnificativ mai mare pentru mita decat populatia din tarile cu venituri ridicate.