F.T.
Studiile de caz efectuate de specialiștii de la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Prahova în această toamnă arată că în majoritatea situațiilor în care sunt reclamate autovehicule furate nu există o rețea specializată în astfel de infracțiuni. De asemenea, a mai rezultat că, pentru a fura din interiorul mașinii sau chiar autoturismul, hoții nu dau dovadă de cine știe ce abilități, ei doar profitând de neglijența păgubașilor !
În acest sens, într-un comunicat de presă, conducerea IPJ Prahova atenționează: “Majoritatea covârşitoare a faptelor care au ca obiect furturile de autovehicule nu presupune mijloace specializate, fiind vorba doar de specularea neglijenţei unor proprietari, care nu numai că îşi lasă portierele neasigurate, ci şi cheia în contact !”.
În acest context, pentru a preveni atât neplăcerile proprietarilor de mașini căzuți victime unor astfel de furturi, cât și pentru a evita punerea pe drumuri a oamenilor legii, conducerea IPJ Prahova recomandă următoarele măsuri de precauție: scoaterea cheii din contact şi asigurarea portierelor, indiferent de cât timp este părăsit autovehiculul sau de locul în care este parcat (loc special amenajat sau nu, domeniu public sau chiar privat); buna funcţionare a sistemului de închidere; montarea unui sistem de alarmă poate scuti de multe probleme; geamul portierei se poate sparge foarte uşor. Prin urmare, nu trebuie lăsat în interiorul mașinii, la vedere, niciun bun ce poate fi tentant pentru infractori.
De asemenea, în contextul în care unii șoferi uită, pur și simplu, unde și-au lăsat mașina după ce consumă câteva păhărele în plus – numai în ultima săptămână fiind întâlnite două astfel de cazuri – reținerea exactă a locului unde este parcat autovehiculul poate scuti proprietarul acestuia de multe neplăceri, una dintre ele fiind amenda pe care o plătește în cazul alertării false a poliției.