Nicoleta Dumitrescu

 

O primărie dintr-o comună din Vrancea a venit recent cu o inițiativă care, deși ar părea un pic neortodoxă, dacă ar fi aplicată și de alte administrații locale, inclusiv în Prahova, poate că s-ar rezolva, cu brio, problema gunoaielor care nu sunt aruncate la coș ori pubelă. Mai exact, 150 de lei este ”premiul” oferit de Primăria Soveja aceluia care aduce o fotografie ori o filmare din care să reiasă imaginea clară a oamenilor sau numărul de înmatriculare al mașinilor din care sunt aruncate gunoaiele pe spațiile publice. Inițiativa de a-i identifica, prin orice mijloace, și de a-i amenda ulterior pe cei care lasă la întâmplare deșeuri a venit după ce noul sistem de colectare a gunoiului nu a fost luat în serios de toți locuitorii comunei.

Dacă inițiativa ar fi aplicată și la Ploiești, cu siguranță, datorită pozelor și filmărilor parvenite de la ploieștenii vigilenți, orașul ar fi lună! Problema ar fi însă cu contravaloarea premiilor oferite pentru cei care se vor grăbi să-i fotografieze ori să-i filmeze pe cei care aruncă gunoiul la întâmplare, dat fiind faptul că, se știe, la bugetul local ar mai fi nevoie de sume serioase ca să poată fi demarate toate lucrările necesare pentru oraș!
Dacă, însă, măcar experimental, municipalitatea ploieșteană ar găsi niscaiva sponsori pentru a-i premia pe ploieștenii care aduc dovezi clare cu cei certați cu buna creștere, ar fi o modalitate mai practică în a-i scoate la vedere pe cei care nu se rușinează în a confunda strada sau trotuarele cu coșul de gunoi. Și asta deoarece, pe oriunde a-i merge prin municipiul reședință de județ, fie că este vorba despre zona centrală sau oricare dintre cartiere, nu este colțișor de spațiu public în care să nu vezi aruncate resturi alimentare de toate neamurile și mărimile. Ba, cei mai populari, cu ghilimelele de rigoare, sunt ronțăitorii de semințe, această plăcere fiind vizibilă mai ales în dreptul băncilor stradale ori la scările de la intrarea în bloc. Mai mult, în acest caz, sunt și situații în care spartul semințelor între dinți se întâlnește inclusiv pe stradă, în mers, iar cojile sunt aruncate, cu avânt, pe unde pică, orice apostofare la adresa acelora care au astfel de obiceiuri fiind soldată, de cele mai multe ori, cu râsete sau cu înjurături!
Adevărul este că, dacă ar fi amendați toți cei care sunt surprinși că aruncă resturi menajere pe jos, altfel ar arăta orice localitate, nu doar Ploieștiul. Iar dacă o persoană ar fi ”arsă” la portofel o dată sau de două ori pentru același prost obicei, cu siguranță a treia amendă pentru aceeași faptă n-ar mai exista, pentru că ar merge cu ambalajul în buzunar până la cel mai apropiat coș de gunoi, obicei care nu prea se practică, în momentul de față, din păcate!
Pe de altă parte, nu de puține ori s-a făcut apel la sintagma ”Vrem o țară ca afară!”, inclusiv când vine vorba despre curățenie. Adevărul este însă acela că afară, în străinătate, cu toții țin cont de curățenia localității în care trăiesc ori pe care o tranzitează, orice abatere de la regulă fiind taxată, fără niciun fel de derogare. Iar asta se întâmplă pentru că, în străinătate, orice activitate este apreciată, inclusiv a acelora care mătură ori golesc coșurile pline cu gunoi. Pe când în România, la Ploiești, dacă îi spui cuiva să ridice ambalajul pe care tocmai l-a aruncat pe jos, răspunsul automat ar fi: ”Hă! Hă! Îmi spui mie ce să fac? Las că vin ăia să măture, că și așa e mizerie în oraș”! (!?!) Un răspuns care, cu siguranță, prins în direct i-ar aduce unui locuitor din comuna vrânceană Soveja un premiu de 150 de lei! Pe când și la Ploiești?!