Președintele Vladimir Putin a acceptat formal invitația liderului de la Casa Albă Joe Biden privind summitul în format unu la unu, prin intermediul resprezentanților săi la o reuniune diplomatică de nivel înalt care a avut loc luni, la Geneva, relatează ziarul Kommersant citat de The Moscow Times, potrivit Hotnews.
Casa Albă a transmis printr-o declarație de presă că secretarul Rusiei în Consiliul de Securitate, Nikolai Patrushev, s-a întâlnit luni cu consilierul american pe probleme de securitate Jake Sullivan la Geneva, discutând despre organizarea summitului bilateral. “Întâlnirea a fost un pas important în pregătirea summitului planificat SUA-Rusia, urmând ca data și locul reuniunii bilaterale să fie anunțate ulterior”, se arată în declarație. Patrushev este unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Putin și amândoi au ocupat funcția de director al FSB (Serviciul Federal de Securitate-fostul KGB n.red) de-a lungul carierei.
Este a doua întâlnire la nivel foarte înalt pe tema summitului, după discuțiile dintre ministrul rus de externe Sergei Lavrov și omologul său american Antony Blinken care au avut loc săptămâna trecută, pe 20 mai, la Reykjavik (Islanda).
Summitul Putin-Biden ar urma să aibă loc pe 15 sau 16 iunie, pe teren neutru, adică într-o țară terță, așa cum s-a întâmplat cu întrevederea dintre Putin și fostul președinte american Donald Trump ce a avut loc în Finlanda. Potrivit Kommersant, reuniunea ar putea avea loc în Elveția, aceasta fiind printre locațiile favorite la această oră. Relațiile dintre cei doi lideri au fost marcate de câteva episoade tensionate de la alegerea lui Biden în funcția de președinte, deși se cunosc de foarte multă vreme, de când Biden era vicepreședintele SUA.
În martie, într-un interviu TV, Biden a afirmat că Putin este un criminal.
Președintele SUA a declarat că omologul său rus, Vladimir Putin, va suporta consecințele pentru coordonarea acțiunilor Rusiei de amestec în alegerile prezidențiale americane de anul trecut în favoarea lui Donald Trump, iar acest lucru se va vedea curând. “Va plăti prețul”, a spus Biden într-un interviu pentru ABC News, transmis miercuri dimineața în cadrul emsiunii ”Good morning, America”.
Întrebat de prezentatorul emisiunii ”Good Morning, America” George Stephanopoulos care vor fi aceste consecințe, președintele SUA a spus: ”Veți vedea curând”. De asemenea, întrebat dacă el crede că Vladimir Putin este un ”ucigaș”, Biden a răspuns: “Mmm hmm, da, cred că da”.
În același timp, președintele SUA a precizat că, în ciuda acestor tensiuni, ”există domenii de interes pentru ambele părți”, domenii în care ”Rusia și SUA pot colabora”, dând exemplul acordului nuclear.