Giorgiana Radu
Ești nemilos, Timpule! Așterne-te puţin. Mai zăbovește asupra acestor zile învăluite în parfum de scorţișoară și răsfăţate cu aroma cozonacilor trecuţi prin mâna bunicelor de acum și de altădată. Fă ca secunda să fie o nesfârșită zi de Crăciun. Lasă-ne, măcar în aste momente de sărbătoare, să trăim mai mult sentimentul bonom, să ne prefacem, măcar, că suntem blânzi și atenţi cu aproapele nostru, că iertăm și dăruim nu doar cadouri frumos ambalate, ci și o mică parte din noi. Iată, familiile au împodobit bradul, l-au gătit în veșminte strălucitoare, vesele, iar tu, Timpule, îi grăbești, treci ca o rafală ce vrea să șteargă repede urmele bucuriei de a fi împreună.

Porcii nu au scăpat nici anul acesta de ritualul sacrificării, întru desfătarea noastră culinară. După pârlirea animalului înrudit prin alimentaţie și modul de reproducere cu omul, s-a trecut la tămâierea și tranșarea lui. Toate aceste etape, îmbibate în ţuică fiartă sau pălincă, au dus la rezultatul final inventariat prin cârnaţi, caltaboș, tobă, slană, jumări și sarmale. Binecuvântaţi cei care trăiesc astfel de clipe! Sărbătorile de Iarnă îmbracă și straie sărăcăcioase pentru mulţi dintre conaţionalii noștri.
Mesele lor (în cazul în care le au) arată a post negru continuu, doar mila unora astâmpărându-le foamea, neputinţa, atenuând vremelnic nepăsarea și destinul zgârcit. Peste ei cum treci, Timpule?
Ca săgeata ce nu ochește ţinta sau pentru aceștia în fiecare zi, indiferent de anotimp ori sărbătoare, ești nefericire și speranţă deșartă?
În vria cumpărăturilor, a fastului culinar și în toată hărmălaia din orașe și sate, uităm că trăim bucuria Nașterii lui Hristos, fiul Lui Dumnezeu. Și totuși, colindătorii sunt magii care printre „dalbe flori” ne-au anunţat că „Astăzi s-a născut Hristos/ Mesia chip luminos”. Să ne îmbrăcăm sufletul în straie noi, cei care suntem creștini, iar ceilalţi să se bucure de zile bune și de sărbătorile lor.
Lasă-ne, Timpule, nu ne grăbi! Lasă-ne mai mult captivi bucuriei! Ne bucurăm că suntem, că putem, că avem, că trăim… Sărbători binecuvântate să aveţi!