Purtatorul de cuvant al guvernului irakian a confirmat ieri executarea lui Barzan al-Tikriti si Awad al-Bandar, doi fosti locotenenti ai lui Saddam. Acesta a declarat ca executiile s-au desfasurat conform legii, in prezenta unui procuror, a unui judecator si a unui medic. Martorii au semnat un document prin care isi luau angajamentul sa se comporte decent in timpul executiei. In consecinta, nu au existat sloganuri sau sicane, ca in cazul lui Saddam. Condamnatii nu au fost umiliti in niciun fel, a spus purtatorul de cuvant.
Acesta a anuntat ca in urma unui incident rar, care se poate intampla in timpul unei executii prin spanzurare, capul lui Barzan – fratele vitreg al fostului dictator s-a separat de trup. Purtatorul de cuvant a declarat ca familiile au fost informate si urmeaza a primi trupurile in urmatoarele zile.
Totusi, tratamentul aplicat cadavrelor este o problema foarte sensibila in cultura musulmana. O inregistrare video dupa executia lui Saddam prezenta o rana deschisa la gatul fostului dictator.
Calaii masoara lungimea funiei astfel incat aceasta sa rupa gatul condamnatului, dar sa nu exercite o forta atat de mare incat sa il decapiteze, asa cum s-a intamplat cu Barzan.
Saleem al-Jibouri, un parlamentar sunnit, a declarat ca este posibil ca incidentul sa se fi produs din cauza corpului slabit al lui Barzan, care suferea de cancer. „Avem insa indoieli si vrem sa intrebam expertii si doctorii daca e posibil ca funia sa il decapiteze”, a declarat acesta.
Populatia siita a sarbatorit din nou pe strazile cartierului Sadr City din Bagdad, invocand numele lui Moqtada al-Sadr. Unul dintre siiti a declarat ca „spanzurarea a fost o binecuvantare pentru el”, sugerand ca Barzan ar fi trebuit predat poporului pentru a-si primi pedeapsa. Guvernatorul provinciei in care s-a nascut Saddam Hussein, Salahaddin, a declarat ca Barzan va fi inmormantat in cimitirul din satul Awja, localitatea natala a fostului dictator irakian si locul unde a fost inhumat si trupul acestuia in urma cu doua saptamani. Barzan va fi ingropat langa cei doi fii ai lui Saddam, Uday si Qusay, ucisi de trupele americane in 2003, dar nu in cladirea care a devenit maousoleul dedicat memoriei lui Saddam si care este in prezent vizitat de mii de irakieni.