PD-L a fost campion la cheltuieli, in campania pentru alegerile locale de anul acesta. Un raport al Asociatiei ProDemocratia arata ca Vasile Blaga a cheltuit de opt ori mai multi bani decat Sorin Oprescu, pentru voturile bucurestenilor, in turul doi.
Potrivit raportului, Vasile Blaga a cheltuit 6,3 lei pentru un vot, in timp ce Sorin Oprescu a cheltuit 0,8 lei. Acelasi studiu arata ca Blaga a tocat in campanie peste 1.500.000 de lei, in timp ce Ludovic Orban a cheltuit de trei ori mai putin, adica 525.000 de lei, iar Sorin Oprescu – putin peste 260.000 de lei.
„Vasile Blaga a cheltuit cam o ciocolata Ambasador, cu amestec omogen, iar Sorin Oprescu o Eugenie, in aceasta campanie electorala. E interesant de vazut de unde”, a declarat si analistul Radu Tudor, referindu-se la banii cheltuiti de principalii candidati de la alegerile locale.
„Am vazut sumele, dar nu exista nicio lege care sa ne spuna cine a finantat cele 15 miliarde (suma cheltuita de candidatul PD-L in campanie, n.red.). Nu vad nicio rusine. Sa spunem ca astea sunt sumele in Bucuresti: 15 miliarde de lei vechi sau un milion de euro, nu cred ca i-a dat Emil Boc din buzunar sau Elena Udrea”, a spus Ion Cristoiu, pe marginea aceluiasi subiect.
„Acesti bani ne atrag atentia asupra faptului ca Romania este in continuare condusa de politicieni, ca ei sunt cei mai puternici oameni din Romania si ca forta lor este uriasa, iar bataia pentru aceasta putere este enorma”, a declarat la randu-i analistul politic Bogdan Teodorescu. El a continuat subliniind ca „ne amagim in continuare ca sunt alti oameni puternici insa cei mai puternici oameni din Romania sunt politicienii. Ca sa ajungi in aceasta zona de mare putere costa extrem de mult pentru ca linia pe care o tragi dupa tine (partidul, oamenii de afaceri, grupurile de interese) este extrem de adanca si extrem de vasta”.
Raportul Asociatiei ProDemocratia arata comparativ si sumele cheltuite de primarii care au fost reconfirmati in functii. Liberalul Andrei Chiliman a cheltuit in 2008 de aproape 5 ori mai mult decat in 2004. In schimb, social democratul Marian Vanghelie a scos din buzunar in aceasta campanie doar un sfert din banii pe care ii cheltuise in 2004.
In ceea ce priveste candidatii pentru primariile de sector, si aici s-au cheltuit sume uriase. Daca primari precum Neculai Ontanu sau Liviu Negoita au reusit sa recastige postul de primar cu costuri minime, de 1-2 lei pentru un vot, alti candidati au facut cheltuieli considerabile. Razvan Murgeanu, candidatul PD-L la primaria sectorului 1, a avut, de departe, cea mai costisitoare campanie, cheltuind 19,8 lei pentru un vot.
In concluzie, daca in campania din 2004, PSD era campionul cheltuielilor, in 2008, locul sau a fost luat de PD-L. In general, se arata in raportul ProDemocratia, nu exista o corelatie intre sumele cheltuite in campanie si numarul de voturi sau castigarea functiei.