“Drogatii alimentatiei sanatoase” – cum au fost denumiti ortorexicii – petrec o mare parte din timp gandindu-se la cum sa-si aleaga alimentele pentru ziua respectiva, fara sa se mai poata concentra la viata profesionala sau la cea de familie. Ortorexia a devenit subiect de discutie in 1997, cand medicul Steven Bratman a clasificat-o drept obsesia nesanatoasa de a manca numai si numai alimente pure, naturale. Problema nu este insa doar de natura psihica. Restrictiile alimentare si regimul nonvariat pot duce la grave afectiuni fizice, culminand cu moartea prin infometare.
Faptul ca vrei sa mananci sanatos este imbucurator, insa exista anumite persoane care fac din acest lucru o fixatie. Nu se vor atinge de niciun produs despre care cred ca este impur. Daca acea mancare contine prea mult zahar, sare sau grasimi; daca e facuta din OMG-uri (organisme modificate genetic), daca are conservanti, coloranti sau arome; daca acel produs este doar „suspectat” ca ar putea avea vreun element nesanatos, atunci ortorexicul nu se va atinge in veci de el.
Spre exemplu, un produs natural, cum ar fi laptele de tara ar putea fi refuzat de un ortorexic. Motivul? Vaca de la care s-a muls laptele ar fi putut manca iarba stropita cu chimicale, chimicale care ar putea ajunge in lapte. Nu exista o dovada clara ca s-ar fi intamplat acest lucru, dar simpla banuiala ca ar putea fi adevarat il va impiedica pe ortorexic sa se mai atinga de acel lapte.
Este o afectiune obsesiv-compulsiva. In momentul in care ortorexicul mananca alimentele „pure”, are o senzatie de usurare, de implinire. Echivaleaza cu o fapta buna, iar comportamentul alimentar – cu un comportament „sfant”, de curatare si linistire. Odata masa incheiata, ortorexicul va simti ca „si-a implinit misiunea salvatoare”.
„Dorinta de a te hrani sanatos devine o obsesie atunci cand otorexicul nu sesizeaza ca ceea ce doreste el este imposibil de procurat. Adesea, acele produse nu exista pe piata locala; prin urmare, acesta decide sa nu se mai hraneasca cu produsele „nesanatoase”, dezvoltand o fobie fata de acestea”, spune nutritionistul Mihai Comsa.
Grija excesiva pentru ceea ce mananci este primul semn, alaturi de petrecerea unui timp indelungat pentru a-ti alege alimentele, cred psihologii. Petrecerea a mai mult de trei ore zilnic pentru a-ti planifica meniul, intocmirea inainte cu o saptamana a listei cu ce ar trebui sa mananci intr-o anumita zi si izolarea de colegi si familie sunt printre simptomele principale ale ortorexiei.