Primarul ii cauta „prelatului-diavol” cornitele sub par
Interviul pe care primarul Vlad Oprea ni l-a acordat in urma cu trei saptamani, in care l-a acuzat pe preotul bisericii din Platou, Liviu Rotar, ca, pe durata campaniei electorale, a fost bantuit de Satana l-a determinat pe parinte sa ne invite la parohie, spre a ne povesti propria versiune a intamplarilor petrecute in ultimele luni si a ne explica de ce si-a sfatuit enoriasii sa nu-l voteze pe cel care, pana la urma, a obtinut un al doilea mandat.
La judecatorie
Cele mai aprinse nemultumiri ale prelatului sunt legate de faptul ca, precizeaza el, primarul i-a amanat eliberarea autorizatiei de construire a noii biserici timp de opt luni si, din 260.000 de lei cat aprobase Consiliul Local, Vlad Oprea nu i-a dat decat 60.000 de lei pentru edificarea lacasului de cult, si nici aceia la timp, ci abia la sfarsitul anului, in decembrie. „Ceea ce a facut primarul este deturnare de fonduri si am de gand sa-l dau in judecata. Mai mult de-atat, din cauza amanarii semnarii autorizatiei de construire, a trebuit sa cumparam fierul cu un pret majorat, pierzand, astfel, 1,6 miliarde de lei”, sustinee preotul Rotar.
Amenintarea cu sala tribunalului nu il sperie pe primar, care crede ca parintelui i s-ar potrivi mai bine o roba in loc de sutana. „E dreptul lui sa ma dea in judecata. Poate ca la judecata e mai bun, pentru ca in biserica are mari lipsuri de a tine o slujba. La numarul extrem de mic de enoriasi care vin acolo, cred ca trebuie sa se apuce de altceva. Nu stau eu sa dau explicatii la aiurelile si tampeniile pe care le spune acest asa-zis popa din Platou. Acea biserica o facem pentru ca au nevoie oameni de-acolo de ea. Acolo va sluji, cu siguranta, un om zdravan la cap, un om care chiar este patruns de spiritul ortodox, nu un diavol cu cornite care si le-ascunde sub parul lung. E o rusine ca un astfel de preot exista in orasul Sinaia”, replica Vlad Oprea.
Liviu Rotar afirma ca, anterior campaniei, edilul l-a amenintat cu pierderea parohiei daca nu avea sa-i faca lobby in randul credinciosilor. „Prin aprilie, cand am purtat o discutie mai serioasa la el in birou, primarul mi-a spus ca daca nu-l sustin la alegeri, o sa am de furca atat cu Relu Fenechiu cat si cu Dan Radu Rusanu, care sunt prieteni cu Patriarhul Daniel”. „E complet bolnav, minte cu nerusinare, dar Dumnezeu e sus. Vede si-l pedepseste”, se scandalizeaza primarul la auzul marturisirilor facute de preot.
„N-are nimic sfant”
Era cu o luna si jumatate inaintea alegerilor cand, povesteste parintele, unul dintre consilierii liberali a inceput sa-l invaluie cu tot felul de ispite. „Daca ne votati si ne sustineti, parinte, va dam nu doar banii aprobati de Consiliu, va dam si altii in plus. Va dam si o masina… O sa fie bine, va spun eu…”, i-ar fi spus consilierul. „Tu crezi ca eu ma murdaresc pentru cateva mii de euro? Ii constiinta mea in joc, ma! Iesi afara!”, evoca preotul raspunsul cu care l-a pus pe fuga pe negociatorul liberal.
Primarul venea des la biserica inainte de alegeri, sustine prelatul. Toata ziua ii calca batatura si i se perinda prin curte. „Mi-a zis ca daca-l sprijin, si-o sa ajunga tot el primar, o sa-mi dea 2 miliarde pana pe 15 iunie. Ceilalti bani, pana la 8,5 miliarde, cat a aprobat Consiliul in 2008, avea sa mi-i dea in iulie. Daca nu-l sustin, sa-mi iau gandul de la bugetul local. O sa-mi mai dea ceva, daca o sa-mi dea, tocmai prin decembrie”, spune preotul.
„N-aveam nevoie de sustinerea lui pentru ca n-are niciun fel de credibilitate in ochii oamenilor. N-are nimic sfant, n-are har si nu procedeaza conform canoanelor bisericesti. Este terminat. Bani a luat de la candidatul PSD in campanie”, contrazice primarul relatarile prelatului.
Candelabrul casat, darul lui Rusanu
„In interviu, primarul zice ca mi-a dat un candelabru… Nu el mi l-a dat, este o minciuna. Radu Rusanu mi l-a dat, de la International. Atarnase pe scara in spirala din holul hotelului si fusese aruncat la gunoi de o jumatate de an. «Vi-l aduc acasa si va pun la dispozitie un electrician sa vi-l repare», mi-a spus. S-a facut o luna si electricianul n-a mai aparut. Tot noi l-am desurubat si ne-am luptat cu el sa-l dregem”.
Policandrul pe care presedintele comisiei de buget-finante a Camerei Deputatilor l-a recuperat din maldarul de obiecte casate pentru a-l suspenda de pantocratorul bisericii din Platou nu reprezinta un subiect care sa-i stimuleze primarului cheful de vorba: „Nu stau sa fac analize cine i-a dat candelabrul. Este prea jalnic preotul pentru a raspunde la lucrurile astea. Stilul lui e mizerabil”.
„A mai zis in interviu ca, de-a lungul timpului, mi-a dat foarte multe lucruri, el, personal. Nici 5 bani gauriti nu mi-a dat vreodata. Ni-mic!”, apasa preotul pe fiecare silaba. Cei 5 bani gauriti sunt si motivul pentru care prelatul spune ca si-a iesit din fire, acuzandu-l public pe Vlad Oprea ca e mincinos: „Facusem o lista cu oamenii de afaceri care au ajutat biserica si, spre surprinderea mea, am constatat ca se-adaugase si el acolo. Asta chiar era prea de tot. Atunci am hotarat sa public in ziar contractul pe care-l semnase in 2004 si sa spun tuturor ca e un mincinos”. In timpul slujbelor din campanie, le-a repetat enoriasilor ca primarul nu se tine de cuvant si le-a recomandat insistent sa-si tina stampila de vot departe de casuta in care ii aparea numele. Avea o multime de exemple care, crede el, dovedeau ca liberalul nu-si respecta fagaduielile. Ii promisese sa-i dea cate 10 milioane pe luna, in 12 transe, pentru biserica si nu-i daduse, tergiversase eliberarea autorizatiei de construire vreme de opt luni, invocand tot felul de proceduri, iar de consilierul personal Marian Panait nu se descotorosise, in ciuda luarii unui angajament recent. Chiar daca, in aprilie, primarul ii promisese ca Panait o sa plece consilier principal la cabinetul lui Bogdan Olteanu sau, in alt caz, o sa se duca in Canada, cu o bursa, se facuse luna mai, iar Panait bantuia in continuare Primaria si bantuia orasul. „Una promitea, alta facea: nu mai puteam avea nicio baza in el! Eu nu le-am spus oamenilor cu cine sa voteze, ci doar sa nu voteze cu el. N-am vorbit nimic despre votul de la Consiliu, de exemplu. Si n-am spus nimanui sa nu voteze cu PNL”.
„Un mucos de primar”
A sosit duminica alegerilor si electoratul l-a votat, din nou, pe Vlad Oprea. A doua zi dupa rasturnarea urnelor, celularul preotului a inceput sa sune. Era vocea consilierului liberal Gigi Sarateanu, sustine preotul. „«Ma, voi n-o sa mai vedeti niciun ban de la noi», mi-a zis Gigi Sarateanu. «Cu voi sau fara voi, eu tot fac biserica asta. C-o fac anul asta sau peste cinci ani, ramane de vazut», i-am raspuns. «Da, dar nu se stie daca o sa mai slujiti voi acolo…»”, si-a incheiat, cu subinteles, consilierul convorbirea. „Iara amenintarea asta cu datul afara din oras. A facut-o si in interviu. Eu le-am spus alora de la Bucuresti ca nu-i dau voie unui mucos de primar sa m-ameninte pe mine cu Relu Fenechiu, indiferent ce relatii sunt intre Patriarh si Relu Fenechiu. Cand s-a vazut vreodata un primar care sa puna si sa dea jos un preot?”.
Parintele crede ca daca Satana a intrat vreodata in el – asa cum afirma Vlad Oprea – asta s-ar fi putut intampla in 2004, cand i-a facut liberalului campanie. In niciun caz in 2008, cand le-a spus oamenilor sa nu-l mai voteze. Atunci, cel mult, a iesit.
Ionut STANESCU