Presedintele George W. Bush va sustine, joi dimineata, un discurs adresat poporului american, in care va anunta reducerea duratei misiunii militarilor americani din Irak de la 15 la 12 luni.
Citand surse din cadrul administratiei prezidentiale si Congresului, CNN relateaza in pagina sa electronica despre intentia presedintelui Bush de a anunta decizia de a reduce durata misiunii militarilor americani la 12 luni, de la 15 cat este in prezent. Intrebata de un reporter CNN, purtatoarea de cuvant a Casei Albe, Dana Perino, aflata la bordul Air Force One, a declarat: „Nu avem nimic de anuntat, inca. Nu as fi surprinsa daca presedintele ar avea ceva de spus, despre Irak, saptamana aceasta.”
Bush se afla la bordul aeronavei prezidentiale pentru a reveni la Washington, dupa intalnirea avuta cu omologul sau rus, la Soci.
Discursul ar urma sa aiba loc la doar doua zile dupa audierea generalului David Petraeus, comandantul suprem al trupelor americane in Irak, si a ambasadorului Statelor Unite in Irak, Ryan Crocker. Ambele audieri sunt programate pentru saptamana aceasta in cadrul lucrarilor Congresului american.
„Va fi o aducere la zi a situatiei, prin prezentarile lui Petraeus si Crocker, iata unde ne aflam”, a declarat un oficial republican cu privire la discursul pe care il va sustine presedintele, relateaza CNN.