* Interviu cu Mihai Luchiancu, seful sucursalei Hidro Prahova Busteni
– Domnule Luchiancu, care mai e starea retelelor de apa in Busteni?
– Anul trecut, s-a aprobat in Consiliul Local inlocuirea retelei de apa si canalizare pe un tronson de 6 km. A fost o masura salutara, pe care niciuna dintre administratiile anterioare nu a luat-o. Daca s-ar merge in ritmul asta, Busteniul ar avea o retea acceptabila, conform normelor europene, peste 15 ani.
– Ce inseamna conform normelor europene?
– Apele pluviale si apele uzate provenind de la gospodarii sa fie drenate pe conducte diferite. Ar trebui sa avem conducte de alimentare cu apa noi, care sa nu se mai sparga in fiecare zi, sa avem statii de epurare si statii de tratare.
– Care sunt strazile pe care vor fi inlocuiti cei 6 kilometri de conducte?
– In tot cartierul Cezar Petrescu, pe Strada Panduri si pe Strada Florilor. Montarea celor 6 kilometri de conducte a inceput deja si ar putea sa fie finalizata pana la sfarsitul acestui an.
– Statia de epurare – cand o veti avea – unde va fi amplasata?
– Deocamdata, statia de epurare se gaseste la stadiul de proiect. Consiliul Judetean a alocat 150 de milioane de euro pentru un program de amenajare de statii de epurare, pentru tot judetul Prahova. Speram sa prindem si noi o parte din acesti bani: ne-ar trebui cam 10 milioane de euro, iar statia ar trebui sa fie amplasata undeva langa benzinaria Lukoil. Promisiuni pentru acordarea unor bani cu aceasta destinatie au existat si din partea primului ministru, atunci cand a venit la Sinaia. Ne-a spus ca ne va da bani, insa, n-a vazut nimeni nimic… Ne-am bucurat degeaba. A fost doar un foc de paie.
– N-ar fi mai economicos sa amenajati microstatii, cate una pentru fiecare cartier in parte?
– Nu. S-au facut studii din care rezulta ca, la cat de intinsa este localitatea noastra, ar trebui sa avem extrem de multe microstatii: circa 15 -20. Consumul de energie al acestora si cheltuielile de intretinere ar fi extrem de mari. In plus, n-am avea spatiu pentru amplasarea acestor microstatii. Fiecare ar ocupa intre 300 si 600 de mp, iar pentru a obtine aceste terenuri, Primaria ar fi nevoita sa le cumpere de la particulari – solutie foarte costisitoare.
– Tot cel mai mic pret la apa din judet aveti?
– Da, – 1,6 lei pe mc. Spre norocul – dar si spre ghinionul nostru – jumatate din apa pe care o consumam este din surse proprii: asta e motivul pentru care avem un pret mai mic. Noroc – pentru ca nu mai trebuie s-o transportam – si ghinion, pentru ca, in curand, o sa fim obligati sa tratam apa pe care o luam din izvoare subterane. Va trebui sa avem statii de tratare la fiecare sursa de apa proprie! Iar asta va insemna cheltuirea unei sume serioase de bani.
– Cam cat?
– Dupa parerea mea, cu tot cu celelalte investitii despre care am vorbit, avem nevoie de 150 de milioane de euro.
– E o suma colosala.
– Nu conteaza. De 60 de ani, in acest domeniu, nu s-a investit nimic, iar infrastructura este sub orice critica. In paranteza fie spus, din cauza conductelor, o mare parte a drumurilor, nici nu vor putea fi asfaltate prea curand. Sau, mai bine zis, daca ar fi asfaltate, noi am fi nevoiti sa le spargem din nou, la fiecare interventie. Daca vrem ca Busteniul sa arate a statiune turistica, din punctul de vedere al retelei de apa, trebuie sa facem rost de acesti bani.
– Noi stiam ca apa de la munte e cea mai buna. De ce s-o mai tratam?
– Ducem probe de apa saptamanal la control si, uneori, pe timp de ploaie, apar probleme. Izvoarele nu mai sunt pure cum erau acum 80 de ani, cand, pe munte, calatoreau cativa oameni intr-o luna. Acum, muntele e plin de turisti, iar acestia arunca gunoaie in prostie. Mizeria asta intra in panza freatica si afecteaza calitatea apei. De-aia trebuie apa tratata.
– Europenii astia sunt cam pretentiosi. Poate n-ar trebui sa ne luam dupa ei.
– Nu, nu, tratarea apei e o chestiune absolut normala. Fereasca Sfantul sa dea o epidemie peste noi ! Ganditi-va la ce-ar putea sa se intample.
– Vorbeati despre interventiile asupra retelei. Cate aveti pe zi, pe luna?
– Pe Clabucetul inferior, de pilda, e jale! Conducta e facuta ciur: spartura langa spartura. La un metru sau la 10 cm dupa peticul pe care il punem acum, maine se sparge iar teava… Avem o medie de 80 de interventii pe luna, pentru remedierea sparturilor la conductele de apa, si de 40 de interventii pentru desfundarea canalizarilor. Pe toate le rezolvam cu tarnacopul. N-avem utilaje mai deloc. In trimestrul acesta, directorul societatii a promis ca ne va cumpara si noua un buldoexcavator. Deocamdata, ne imprumutam de buldoexcavator de la Sinaia, insa e greu sa depinzi de altii, fiindca si ei au nevoie de el mai tot timpul.
– Programul Samtid cum se mai “simte”?
– Retelele au fost montate in proportie de 50 la suta, dar au mai ramas de executat doua lucrari mari: subtraversarea caii ferate – spre cartierul Zamora – si inlocuirea conductelor pe Bulevardul Libertatii. Aici trebuie schimbate tevile de apa pe ambele trotuare ale Bulevardului, de la tunelul dinspre Azuga pana in Poiana Tapului. Mai mult decat atat, niciuna dintre conductele deja montate nu a fost pusa sub presiune: asa ca nu stim cat de bine au fost ele instalate. Firma care a castigat aceasta lucrare – din Galati – se confrunta cu o fluctuatie foarte mare de personal.
Ionut STANESCU

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentLA INCHIDEREA EDITIEI
Articolul următorC A M P I N A