* 110 km (din173) pe teritoriul Prahovei
* 17 tunele
* 5 noduri rutiere
* 2 podete pentru… animale salbatice
* 559 de hectare teren expropiate
* Despagubiri banesti sau case noi
* Acces platit pentru automobilisti
Asa cum am anuntat intr-o editie precedenta, ieri, la Ploiesti, proiectul Autostrazii Bucuresti-Brasov s-a aflat in dezbatere publica. Intr-un fel spus dezbatere publica, intrucat, foarte putini prahoveni s-au dovedit a fi intresati sa afle amanunte despre cea mai mare investitie ce urmeaza sa se realizeze pe teritoriul judetului. Convin¿i ca subiectul ramane de interes, prezentam cititorilor nostri cele mai importante informatii.
Autostrada Bucuresti-Brasov va deservi 15% din populatia tarii, acest procent de populatie regasindu-se in localitatile prin care va trece autostrada. Din lungimea totala de 173 de km, 110 km vor fi pe teritoriul judetului Prahova, aceasta urmand sa traverseze 22 de localitati. In total vor fi afectate 559 de hectare de teren (peste 5.000 de proprietari), din care: arabil – 242 hectare, pasune – 50 hectare, padure -145 hectare. Autostrada va patrunde pe teritoriul prahovean la granita dintre localitatea Nuci – care se afla in Ilfov – si comuna Balta Doamnei, se va indrepta spre nord, catre Dumbrava, va ocoli prin zona de vest, Ploiestiul, apoi va merge paralel cu calea ferata Bucuresti – Brasov, se va indrepta spre nord, unde va intra pe Valea Prahovei, mergand paralel cu DN1 si calea ferata, si va iesi de pe teritoriul prahovean, la Predeal. Magistrala va avea cate doua benzi pe sens, separate de o banda mediana cu latimea de 3 metri. Vor fi 17 tunele cu lungimea medie intre 100 si 300 de metri. Accesul se va face controlat, intrucat autostrada va fi imprejmuita cu garduri. In zonele neimpadurite se vor realiza garduri cu inaltimea de 1,40 metri, iar in zonele impadurite – de 1,80 m, pana la Posada, si de 2,60 metri intre Posada si Predeal. Pentru a proteja zonele populate impotriva zgomotului, se vor realiza panouri inalte de 2 pana la 3 m, distanta totala a acestor panouri fiind de 54 km. Vor fi, noduri rutiere la Barcanesti – la intersectia cu DN1, la Ploiesti Vest – la intersectia cu DN 72, la Banesti, Sinaia si Busteni – la intersectia cu DN1. La Barcanesti, unde se va amenaja nodul rutier, se vor demola 9 locuinte si primaria. Iar la Sinaia – o casa si un bloc, in zona Cumpatu. Fiecare locuinta va fi evaluata de catre un expert, iar ca masuri compensatorii, prahovenii vor putea opta intre a primi despagubiri banesti sau o locuinta noua, respectiv un apartament din noul bloc de la Sinaia cu 25 de apartamente cu 1, 2 si 3 camere pe care le va realiza Compania Nationala de Austrazi si Drumuri Nationale. Ca un lucru sa-i spunem inedit, dar la solicitarea expresa a ocoalelor silvice, se vor realiza doua podete pentru a permite animalelor salbatice traversarea autostrazii.
Cel mai probabil, lucrarile la autostrada vor incepe in primavara anului viitor si, aviz automobilistilor, pentru acces se va percepe si taxa !
N.DUMITRESCU