Un nou sistem de achiziții publice – până la sfârșitul lunii noiembrie

„Noul sistem de achiziții publice – SICAP (Sistem informatic colaborativ pentru mediu performant de desfășurare a achizițiilor publice) care va înlocui SEAP-ul, trebuie finalizat până la sfârşitul lunii noiembrie a acestui an”, a declarat, pentru Agerpres, președintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP), Bogdan Pușcaș.
„Pentru noul sistem există un termen de finalizare a proiectului, care este 30 noiembrie 2016. Săptămânal, suntem în discuții cu cei care implementează acest proiect și le trimitem observații cu ce ar trebui să realizeze”, a mai precizat Bogdan Pușcaș.

Vizele pentru muncitorii străini se vor simplifica

Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Dragoș Pîslaru, a anunţat că, în prezent, se lucrează la simplificarea vizelor pentru muncitorii străini, măsură care ar putea fi luată în mandatul actualului Guvern.
„O să simplificăm regimul vizei și este o chestiune care durează până la 6 luni ca o persoană din exterior să poată să vină să lucreze în România. Este necesar să atragem specialiștii, forța de lucru. Lucrăm, de ceva timp, pentru simplificarea acordării vizelor și, împreună cu Ministerul de Externe, vrem să facem acest lucru realizabil, a mai adăugat Dragoș Pîslaru.

Decizia privind conversia creditelor în franci elvețieni, amânată

Deputații din Comisiile de buget, finanțe și juridică au amânat decizia în privința proiectului de lege referitor la creditele acordate consumatorilor, stabilind o nouă ședință pentru începutul săptămânii viitoare.
Deputatul PNL, Andreea Paul, a prezentat trei variante stabilite de grupul de lucru, acestea fiind conversia creditelor în franci elvețieni la cursul istoric, conversia la cursul istoric plus 20% –
pentru toate valutele și propunerea Ministerului Finanțelor Publice, prin care se acordă băncilor garanții publice și se aplică un discount pe soldul creditelor.
La rândul său, deputatul Ana Birchalll, inițiator al proiectului de lege, a precizat că renunță la amendamentele anterioare și susține conversia la cursul istoric, așa cum cer clienții cu credite în această monedă.