Pe langa activitatea de prestator de servicii in domenul salubrizarii- despre care v-am informat in numarul de vineri, 9 octombrie al cotidianului nostru- SC Termoelectrica Ploiesti SA si-a concentrat activitatea si asupra unui obiectiv de maxima actualitate si utilitate: producerea si vanzarea brichetelor din rumegus, in cadrul unei sectii care functioneaza in incinta rampe ecologice de la Valenii de Munte. Practic, valorificand superior deseurile lemnoase , societatea amintita asigura o alternativa de combustibil solid regenerabil, produs pe baza rumegusului colectat de la fabricile de mobila si de la gaterele din judet. Tehnologia utilizata la fabricarea brichetelor se bazeaza pe presare, obtinandu-se astfel un combustibil mai economic si cu putere calorica mai mare. Nu este de neglijat nici faptul ca producerea brichetelor se aliniaza normelor de poluare, fiind acceptate pe piata europeana si incadrandu-se in preocuparile constante ale SC Termoelectrica Ploiesti SA fata de mediu si sanatatea oamenilor.
Pe parcursul mai multor numere de ziar va vom prezenta informatii de larg interes privind producerea si vanzarea brichetelor din rumegus.

Ce sunt brichetele din rumegus ?

Statisticile de specialitate evidentiaza ca, in ultimii 30 de ani, consumul de resurse a ajuns sa depaseasca aproximativ cu 25 la suta capacitatea de regenerare a globului. Iar daca ritmul de exploatare actual va fi mentinut pana la jumatatea acestui secol rezervele planetare disponibile vor fi egale doar cu 50 la suta din nevoile
populatiei de la acea vreme. Dupa unele surse, exista pericolul sa se ajunga chiar la un colaps al ecosistemului la scara mondiala daca nivelul actual de consum nu va fi temperat (Living Planet Report 2006 ). Romania nu face exceptie. Defrisarea padurilor si afectarea mediului reprezinta realitati ingrijoratoare, carora li se adauga exploatarea fara limite a resurselor din combustibil fosil. In acest context, producerea si utilizarea brichetelor din rumegus reprezinta concretizari ale eforturilor de limitare pe cat posibil a defrisarii padurilor in vederea exploatarii lemnului si, in acelasi timp, ofera o sursa importanta de energie alternativa. Oricat de paradoxal ar parea, aceste aspecte nu sunt numai in responsabilitatea specialistilor, ci si a fiecaruia dintre noi. Chiar prezentarea acestor informatii legate de producerea si valorificarea de catre SC Termoelectrica Ploiesti SA a brichetelor din rumegus isi propune sa atraga atentia asupra unei probleme actuale grave si, mai mult decat atat, sa indemne persoanele din zonele in care se asigura servicii de salubritate sa reflecteze asupra acestui nou tip de combustibil si sa le ofere o solutie alternativa de incalzire.
Prin termenul de bricheta se intelege rezultatul unui proces de comprimare a materialului- de cele mai multe ori deseuri din lemn- caracterizat de o importanta crestere a densitatii, ceea ce face ca intr-un volum redus sa se concentreze rezerva energetica- puterea calorica. Densitatea regasita intr-o bricheta din rumegus este mult mai mare decat cea regasita in lemnul de foc. Porozitatea este foarte scazuta, ceea ce face ca flacara produsa in timpul arderii sa fie mai densa decat cea produsa de arderea lemnului. Sintetizand, brichetele sunt considerate un combustibil mult mai bun fata de lemn, avand o capacitate termica exceptionala, ceea ce face ca acestea sa retina caldura pe o perioada de timp mult mai mare, sa mentina temperatura ridicata in interiorul focarului din cazan, permitand o ardere usoara a brichetelor nou introduse. Brichetele din rumegus reprezinta un combustibil ecologic. Rumegusul provine de la fabricile de mobila sau gatere, dupa 1990, in Romania, exploatarea forestiera luand o mare amploare- chiar greu de controlat- prin aparitia unui numar foarte mare de intreprinderi particulare de producere a cherestelei. Una dintre consecinte este si aceea ca volumul de rumegus neutilizat a crescut in mod semnificativ, cu un impact nefavorabil asupra mediului inconjurator. Milioane de metri cubi de rumegus de gater au ajuns sa fie imprastiate prin cele mai neasteptate locuri: cursuri de rauri, rape, gropi de gunoi, pe campuri fertile, sub o falsa impresie ca acest material ar constitui un ingrasamant pentru terenul respectiv. In realitate, specialistii atrag atentia ca timpul de reciclare naturala a lemnului este cuprins intre 15 si 25 de ani, timp in care terenul pe care a fost imprastiat devine un teren “mort” din punct de vedere al utilizarii agricole.
*
In numarul de maine al ziarului, va vom prezenta informatii privind cele trei procedee de brichetare-mecanic, cu liant si hidraulic – si despre caracteristicile de baza ale brichetelor obtinute din rumegus.
L.R.