Islanda vrea in UE ca sa scape de criza

Islanda si-ar putea depune cererea de aderare la Uniunea Europeana peste cateva luni, negocierile de aderare putand fi finalizate in 2011, pentru a salva statul arctic de la un colaps financiar, au declarat oficiali de la Bruxelles si Reykjavik.
Comisia Europeana se asteapta la depunerea unei cereri de aderare din partea Islandei, in functie de rezultatul alegerilor anticipate prevazute pentru luna mai. Aceasta cerere ar fi vazuta foarte favorabil la Bruxelles si negocierile, care in mod normal dureaza mai multi ani, ar putea fi accelerate, Islanda putand deveni cel de-al 29-lea membru al UE intr-un timp record, probabil in 2011.
“UE prefera doua tari care sa se integreze in acelasi timp, decat in mod individual. Daca Islanda depune cererea in scurt timp si negocierile sunt rapide, Croatia si Islanda ar putea adera la UE in paralel. Cu Islanda sper ca voi fi mai ocupat. Este una dintre cele mai vechi democratii din lume, iar pozitiile sale strategice si economice ar fi un beneficiu pentru UE”, a declarat Olli Rehn, comisarul european pentru Extindere.
Sustinerea lui Rehn pentru aderarea Islandei se regaseste si la alti diplomati europeni de la Bruxelles. “Am dori sa vedem Islanda ca adera la UE”, a spus unul dintre ei. Detinatorii actuali si viitori ai presedintiei UE, cehii si suedezii, sunt de asemenea sustinatori puternici ai extinderii UE si isi vor folosi puterile de stabilire a agendei pentru a ajuta Islanda.
Guvernul conservator de la Reykjavik, aflat la putere de 18 ani, si care a demisionat saptamana aceasta, a fost primul Guvern prabusit din cauza crizei financiare ce a afectat puternic moneda islandeza, krona, precum si depozitele de economii si pensii. Din cauza crizei, Islanda a avut nevoie de un imprumut masiv din partea Fondului Monetar International, a intampinat revolte fara precedent la Reykjavik, care au dus la formarea unui Guvern de centru-stanga, pana la alegerile anticipate din mai.
Aderarea la UE ar putea fi o tema centrala in campania electorala, social-democratii – partenerii ecologistilor de stanga eurosceptici din Guvernul interimar de coalitie – solicitand integrarea in UE si trecerea la euro cat mai curand posibil.

Parteneriat strategic intre Rusia si Cuba

Presedintele rus Dmitri Medvedev si omologul sau cubanez Raul Castro au semnat la Kremlin un acord de “parteneriat strategic”, parte a unei noi ere de prietenie intre cei doi aliati din Razboiul Rece. Cele doua parti au semnat in total 34 de acorduri in cursul vizitei lui Castro la Moscova – prima vizita a unui lider cubanez de la finalul Razboiului Rece.
Rusia a decis, printre altele, sa acorde Cubei un impru- mut pentru cumpararea de produse din Rusia, dar suma totala nu a fost dezvaluita. “Vizita dumneavoastra in tara noastra deschide o noua pagina in relatiile ruso-cubaneze”, a spus Medvedev. Rusia a fost sprijinul Cubei in timpul Razboiului Rece dar relatiile s-au deteriorat dupa caderea URSS, in 1991. In ultimele luni, ambele tari au depus eforturi pentru ameliorarea relatiilor. Companiile petroliere ruse doresc sa foreze in apele Cubei, iar armata rusa a discutat despre cooperarea cu fortele aeriene cubaneze.
“Este datoria noastra sa facem pasii necesari pentrru consolidarea relatiilor noastre in toate domeniile”, a spus Raul Castro.
Raul este fratele lui Fidel Castro, fostul presedinte cubanez care nu a mai fost vazut in public de cand a suferit o operatie, in iulie 2006. Comertul Rusia-Cuba a fost de 239 milioane de dolari in primele 11 luni ale lui 2008, in crestere cu 26% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2007, potrivit Kremlinului.