40.000 de sinistrati in Europa
Inundatiile care au afectat Europa Centrala si de Est la sfarsitul lunii iulie s-au soldat cu 42 de morti si peste 40.000 de sinistrati, se arata intr-un raport al Natiunilor Unite. Incepand cu data de 22 iulie, ploile torentiale si furtunile au dus la formarea de viituri si inundatii pe traseul unor rauri din Europa Centrala si de Est. Cele mai afectate state sunt Ucraina, Moldova si Romania. Din pacate, fenomenele meteorologice s-au soldat cu victime umane, se arata in raportul ONU. Pagubele materiale sunt insemnate, atat pentru localnici, cat si pentru autoritati. Mii de case si sute de drumuri au fost luate de ape si zeci de mii de terenuri agricole au fost inundate. Biroul de coordonare pentru probleme umanitare al ONU a anuntat ca in Ucraina s-au inregistrat cele mai multe victime umane: 34 de morti in vestul tarii, unde s-au revarsat fluviile Nistru si Prut. 25.000 de oameni au fost evacuati, iar accesul in unele zone se poate face doar pe calea aerului. Cel putin 24.000 de hectare de terenuri agricole sunt si acum inundate. In Romania, inundatiile au facut cinci morti, iar autoritatile au evacuat peste 10.000 de oameni. In Moldova, trei oameni au murit in urma inundatiilor si peste 4.200 de localnici sunt evacuati, se mai arata in raportul ONU.
China, devastata de furtuna
O puternica furtuna tropicala s-a abatut asupra Chinei continentale si Hong Kong-ului. Ploile torentiale au provocat inundatii, iar rafalele de vant puternice au smuls acoperisurile mai multor case si au distrus cateva linii de inalta tensiune.
Autoritatile au inchis toate scolile si au suspendat activitatea bursei de marfuri. Meteorologii au avertizat ca vineri China ar putea fi lovita de furtuni si ploi torentiale care pot perturba ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice.
Mai mult, rafalele de vant ar putea duce la reprogramarea, ba chiar anularea probelor de echitatie care incep sambata in cadrul Jocurilor Olimpice. Expertii au avertizat ca exista posibilitatea ca asupra regiunii sa se abata si taifunuri in timpul Olimpiadei.
Lovitura de stat in Mauritania
Presedintele Mauritaniei Sidi Ould Sheikh Abdallahi si premierul Yahya Ould Ahmed Waghf au fost arestati, ieri dimineata, la Nouakchott de militari, in cadrul unei lovituri de stat, au anuntat surse din cadrul serviciilor de securitate.
Seful statului, primul presedinte ales in mod democratic (in martie 2007) de la independenta tarii in 1960, a fost dus intr-un loc necunoscut, iar seful Guvernului se afla intr-o cazarma in apropiere de presedintie.
Postul de radio si televiziunea nationala si-au incetat transmisia ieri, dupa ce militarii au agresat personalul, au declarat martorii, care au vorbit despre miscari de trupe in capitala Nouakchott.
Mauritania traverseaza in prezent o grava criza politica, marcata mai ales de demisia, luni, a 48 de parlamentari din cadrul partidului prezidential.
Franta, acuzata de genocid
Franta este acuzata de genocid in Rwanda. Acuzatiile vin chiar de la guvernul acestei tari africane, care a elaborat un raport detaliat asupra masacrelor care au avut loc aici in 1994. Fostul presedinte Francois Mitterand, dar si fosti premieri sau demnitari francezi sunt acuzati ca au sprijinit militiile Hutu, care au ucis peste 800.000 de oameni. Mai mult, soldatii francezi ar fi comis chiar ei crime si violuri in cursul unei interventii armate cu scop umanitar. In replica, ministerul francez al Apararii a calificat raportul ca partinitor si lipsit de legitimitate.
Peste 80% dintre bulgari nu sunt interesati de programele UE
Vicepremierul bulgar Meglena Plugchieva a anuntat ca 80% dintre cetatenii tarii nu sunt interesati de informatii in legatura cu programele si oportunitatile de finantare oferite de Uniunea Europeana. Meglena Plugchieva, insarcinata cu monitorizarea absorbtiei fondurilor UE, a prezentat rezultatele unui sondaj de opinie realizat de Agentia MBMD, care a intrebat 1.200 de cetateni bulgari, inclusiv reprezentanti ai unor firme mici si mijlocii, organizatii neguvernamentale si firme de consultanta, in legatura cu interesul lor pentru programele UE.
Potrivit sondajului, peste 50% dintre oamenii de afaceri si oficiali au afirmat ca sunt capabili sa gaseasca imediat informatii in legatura cu programele UE de care sunt interesati. Majoritatea cetatenilor obisnuiti, insa, nu numai ca nu stiu foarte multe despre acest lucru, dar nici nu sunt interesati de subiect.
Flacara Olimpica a ajuns la Beijing
Flacara olimpica a ajuns ieri dimineata la Beijing, unde vor incepe, maine, Jocurile Olimpice de Vara. Ceremonia primirii s-a desfasurat fara incidente, dar autoritatile chineze au avut, totusi, probleme. Patru manifestanti straini au arborat, chiar la portile stadionului olimpic, o lozinca in favoarea independentei Tibetului, inainte de a fi retinuti de politie.
De la Olimpia la Beijing, flacara a strabatut peste 130 de orase de pe sase continente. In Occident, multe etape au fost marcate de proteste fata de situatia drepturilor omului in China si mai ales in Tibet.
Dar, odata ajunsa in China, torta olimpica si-a continuat drumul fara probleme, prin toate provinciile tarii. La Beijing, ceremonia primirii a fost precedata de un spectacol plin de culoare.
Solemnitatea aprinderii flacarii a avut loc in asa-numitul Oras Interzis al vechilor imparati chinezi. Printre purtatorii tortei s-au numarat primul astronaut chinez, Yang Liwei, si jucatorul de baschet Yao Ming, care a fost ovationat puternic de spectatori.