Parlamentul ucrainean a adoptat joi un proiect de lege care înăspreşte mobilizarea în forţele armate, informează AFP, care apreciază că este vorba despre un text controversat pentru că nu prevede şi un termen de lăsare la vatră pentru militari, potrivit Agerpres.
„Gata! Legea privind mobilizarea a fost adoptată. 283 (de deputaţi au votat) pentru”, a anunţat pe Telegram parlamentarul ucrainean Oleksii Goncearenko.
Ucraina, care se confruntă cu o lipsă de voluntari pentru armată, lucra la acest text de luni de zile, plin de controverse, după mai mult de doi ani de război împotriva invadatorului rus.
Documentul, care înăspreşte sancţiunile pentru cei care încearcă să evite mobilizarea, a provocat scandal din cauza eliminării în ultima clipă a unei clauze ce prevede lăsarea la vatră a militarilor care şi-au servit patria timp de 36 de luni, o lovitură dură pentru militarii care luptă pe front de peste doi ani.
Armata ucraineană, slăbită de o contraofensivă ratată în timpul verii lui 2023 şi din cauza unui ajutor occidental ce se epuizează, încearcă să respingă atacurile ruse pe numeroase puncte ale frontului.
Pentru aceasta, ea are nevoie de oameni şi de muniţii. În condiţiile în care avea probleme în a găsi voluntari, Ucraina a extins mobilizarea, reducând de la 27 la 25 de ani vârsta celor ce pot fi încorporaţi.
De acum, sancţiunile pentru cei care încearcă să scape de mobilizare vor fi înăsprite. Textul conţine şi prevederi care uşurează procedurile de înrolare, prin crearea unui sistem digital dedicat.
Pentru a intra în vigoare, preşedintele Parlamentului ucrainean urmează să înainteze textul preşedintelui ţării Volodimir Zelenski, care va trebui să-l promulge.