România este prezentă instituţional în toate statele ce alcătuiesc Commonwealth-ul Australiei, prin deschiderea Consulatului Onorific din Queensland, anunţă Ambasada României, potrivit Agerpres.
Ceremonia de deschidere a Consulatului Onorific al României din Surfers Paradise, Gold Coast, a avut loc joi ca parte a conurbaţiei oraşului Brisbane, capitala statului Queensland. Cu această ocazie, ambasadorul României în Australia, Radu Gabriel Safta, a declarat că astfel a fost finalizat procesul prin care România este reprezentată în toate cele şase state ce alcătuiesc Commonwealth-ul Australiei, prin consulate de carieră (New South Wales, Victoria) sau consulate onorifice (Australia de Vest, Australia de Sud, Tasmania şi Queensland).
La evenimentul de deschidere au participat reprezentanţi din Parlamentul statului Queensland, oficialităţi locale, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai comunităţii româneşti.
Noul consulat onorific, condus de omul de afaceri Ciprian Popescu, va reprezenta un important punct de sprijin pentru mediile de afaceri româneşti care vor dori să valorifice oportunităţile de pe plan local, mai ales în contextul în care Brisbane, oraşul cu cea dinamică dezvoltare din Australia, va găzdui Jocurile Olimpice de Vară din anul 2032.
Totodată, noul consulat onorific al României în statul Queensland va contribui la promovarea valorilor noastre culturale, inclusiv prin sprijinirea acţiunilor diaspore române.