Violeta Stoica

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor (MT), Irinel Scrioșteanu, a venit cu noi informații despre stadiul lucrărilor pe primul lot al autostrăzii Moldovei A7, cel care se află integral pe raza județului Prahova și este cuprins între comuna Dumbrava și orașul Mizil.
Sunt vești bune pentru că, în prezent, în șantier sunt mobilizate 645 persoane și 265 utilaje și echipamente de construcții, lucrările avansând sistematic, de la o lună la alta. ”Dacă acest ritm bun rămâne unul susținut, acest prim lot al Autostrăzii Moldovei reprezintă un obiectiv pentru darea în trafic anul acesta”, a precizat secretarul de stat în MT.
Astfel, asocierea Pizzarotti – Retter lucrează atât la corpul drumului, cât și la toate cele 15 structuri – unele dintre ele cu un grad ridicat de complexitate, cum este cazul nodului de legătură de la kilometrul zero, cu autostrada A3.

Conform oficialului din Ministerul Transporturilor, la nodul rutier de la Dumbrava, care asigură conexiunea Autostrăzii București-Ploiești cu Autostrada Moldova, s-a finalizat realizarea elevațiilor și a banchetelor, s-au montat grinzile podului aferent unei bretele de acces și au început lucrările de suprastructură, în timp ce lucrările pe partea vestică a nodului rutier sunt la nivel de structură rutieră și se continuă execuția lucrărilor de terasamente.
Și la nodul rutier de la DN1D lucrările avansează, iar pe traseul sectorului Dumbrava-Mizil a început așternerea stratului de asfalt de bază în zona km 8 și km 11, pe ambele căi de rulare, fiind finalizate lucrările de umpluturi pe toată lungimea autostrăzii, precum și saltelele de balast, stratul de formă și lucrările de fundație cu balast stabilizat cu ciment.
Important este că asocierea care execută lucrările pe acest lot (Pizzarotti – Retter) își produce direct în șantier grinzile din beton de 40 metri lungime, cu instalația proprie montată de antreprenor, fiind realizate deja 75 de grinzi. În același timp, continuă lucrările de relocare a utilităților publice, fiind finalizate lucrările de relocare a rețelei de telecomunicații și alimentare cu apă, precum și devierea celor 4 linii electrice de 20 kV (Mt) și a rețelei electrice de înaltă tensiune.
Lotul 1 este cuprins între Dumbrava (Autostrada București – Ploiești) – Mizil (DJ 100C) și are o lungime de 21 km.