George Marin

Accidentarea lui Doua ridica problema înlocuitorului său pentru postul de fundaș dreapta, meciul cu Poli Iași, câștigat cu 2-1, fiind primul în care trebuia găsită ”o soluție”. Așa cum credea toată lumea – poate și Leo Grozavu, antrenorul ieșenilor – prima opțiune pentru acest post o constituia prezența lui Dumitriu, deja familiarizat cu cerințele acoperirii postului în discuție, deși el provine din mijlocaș. Aparatul cu ”Raze Pix” nu avea cum să nu depisteze apariția lui Hanca în linia de apărare de cinci, în zona din dreapta. Nu era chiar o surpriză pentru Hanca, deoarece al a evoluat pe mai multe posturi în cariera lui, inclusiv pe acesta destinat vineri seara. Iar în postura de apărător lateral dreapta, Hanca a prins și loc de titular în echipa ­națională.

Intențiile antrenorului Florin Pîrvu relativ la prezența lui Hanca pe acest post s-au dezvăluit destul de repede. În momentele de atac, Hanca avansa spre terenul advers, de multe ori schimbând pozițiile în banda dreaptă cu Musi. A fost un prim mitan în care Petrolul nu prea stăpânea posesia, una cedată rapid mai ales la repunerile stil Guardiola, deseori venind degajarea balonului din cauza presingului advers.În asemenea situații s-a întâmplat, în câteva rânduri, ca Hanca să fie departe de zona defensivă destinată lui, chiar dacă aria era acoperită de Papp, ajutat de Meijers la nevoie. Mai mult, și în situația în care Hanca a fost prezent în zona sa din apărare, el a părut că stă cam departe de adversar, dincolo de limita de supraveghere, ceea ce a permis ieșenilor să construiască sau să-și continue acțiunile (min.17, Hanca a fost ajutat de Musi; min. 34). Poziția avansată l-a împiedicat să se retragă rapid la greșeala lui Papp, lângă tușă, dar Meijers a rezolvat favorabil situația (min. 27). Revenind la atac, un singur moment a fost reușit, pătrunderea prin dribling în careu, din lateral, în apropierea liniei de „16”, oferind o pasă înapoi pentru șutul lui Seto (min. 37). Hanca și-a mai arătat tehnica pasei lungi, dar portarul Iașului a salvat la acțiunea lui Irobiso (min. 45+2). Din păcate, trei din cele patru centrări trimise de el ori au fost respinse ușor (min. 2), ori au fost trimise în adversarul din fața sa (min. 9, 19).
La reluare, Petrolul fiind în dezavantaj, Hanca a fost distribuit în linia de mijloc, păstrând partea dreaptă. Deși s-ar fi dorit ca Hanca să fie mai prezent în mai mare măsură în fața porții adverse, el nu a avut decât o singură situație favorabilă, dar Musi a fost mai rapid în intenție și în execuție și i-a luat balonul tocmai când Hanca se pregătea de șut (min. 74). În această parte a jocului, pe Hanca l-a cam ocolit mingea în ceea ce privește construcția acțiunilor, însă el a fost de multe ori în situația de a bloca acțiuni adverse, care au fost destule, Iașul fiind o echipă cu multă determinare (min. 66, 87 – amintind pe cele mai importante). Totuși, și în poziția de mijlocaș, Hanca a avut două scăpări în marcajul advers. După o aruncare de la margine adversă, Ștefanovici a zvâcnit în spatele petrolistului, care, din fericire, a putut reveni deposedându-l pe ieșean (min. 53). Mai târziu, Luca Mihai s-a strecurat în spatele mijlocașului nostru, pentru combinația cu Buș (min. 77). Am mai putea lua în considerație și poziționarea inadecvată la pasa lui Ștefănescu pentru Katanec, într-o situație în care Dumitriu, înlocuitorul lui Papp, era cam expus, soluția de ajutor fiind tot Meijers (min. 89).
Din cele spuse s-ar putea trage concluzia că Hanca nu a făcut un joc bun. Ar fi așa – pentru prima parte – și n-ar fi așa, mai ales pentru partea secundă. O zi sub nivelul obișnuit i se poate întâmpla oricui. Nu trebuie uitat efortul solicitat de rolul în care Hanca a fost distribuit, el revenind de curând după o accidentare serioasă.
Dacă, atunci când nu a fost prezent în formație, lui Hanca i s-a cunoscut lipsa, acum i s-a cunoscut prezența, fie și numai prin experiența pe care a acumulat-o și prin efortul depus. Ținând cont de capabilitatea sa de a acoperi mai multe posturi și de faptul că formarea lui inițială a fost de jucător preponderent defensiv, este greu să nu constați că mijlocașul ardelean este absolut necesar într-o echipă, mai ales într-una atât de reactivă precum este Petrolul.