George Marin

A doua zi a turneului Dracula Open a programat alte 47 de partide care s-au dovedit, cele mai multe, foarte interesante. Noi vom acorda mai multă atenție meciurilor în care au fost implicați ploieșteni.
În disputele fetelor de la cate­goria de vârstă Tineret, Beatrice Căldărariu (cat. 50 kg.) a fost scăpată de emoții pentru că unguroaica Greta Bojti, adversara desemnată de tragerea la sorți, a declarat forfait. În schimb, Ștefania Țăndărescu (cat. 48 kg.) a avut un meci foarte dificil cu o altă unguroaică, Roxana Taplas. Ele­va antrenorilor Titi Tudor „Prosop” și Adrian Pîrlogea a fost nevoită să suporte atacurile oponentei, atacuri la care a rezistat în general bine, contrând cu lovituri de stânga. În rundul secund, a fost clar că sfaturile primite de la colț au fost puse în practică, Ștefania lovind mai mult și mai precis, astfel că rundul i-a revenit pe drept. Diferența a fost făcută de o clipă de neatenție în ultimul rund, când Ștefania a fost numărată, moment pe care doi dintre arbitrii-judecători l-au luat în considerație. Decizia împărțită (3-1, o egalitate) i-a revenit fetei din Ungaria.
În schimb, juniorii Andrei Virson și Cătălin Bănică au fost victorioși. Virson (cat. 46 kg.), după un început care a părut a fi ezitant, a controlat permanent lupta, deși israelianul Ron Backalchuk a încercat să atace. Tentativele acestuia au fost prompt stopate de Virson prin lovituri clare și precise, mergând până la a-l aduce pe israelian în stare de a fi numărat de arbitrul de ring în ultimul rund. Juriul l-a declarat pe sportivul de la CSM învingător în unanimitate (5-0). Virson va boxa astăzi cu Ali Mamadov (Azerbaidjan).
Bănică l-a înfruntat pe azerul Izmail Rzayev, un adversar cu o alonjă superioară. Ploieșteanul a pornit curajos acțiunile, dar a ajuns mereu foarte aproape de adversar în încercarea de a depăși barajul alonjei, astfel nemaiavând spațiu pentru a lovi. Poate că de aceea juriul l-a considerat inițial pe azer în avantaj minim. Prin sfaturile primite la prima pauză s-a corectat această situație, a aprecierii distanței, Bănică boxând mai atent, reușind destule lovituri care punctează. În același timp, cu eschive rapide a evitat lovituri adverse. Pornit de la egalitate perfectă, ultimul rund a adus câteva schimburi de lovituri din care Bănică a ieșit mai bine în mai multe situații decât azerul. A fost suficient pentru ca juriul să îi acorde victoria (3-2) sportivului de la CSM. Adversarul de astăzi al lui Bănică este Adrian Grewnowski (Polonia).

Am așteptat să îl vedem la lucru și pe Ciprian Iofciu, sportiv care s-a pregătit o vreme în Ploiești și care a cucerit medalia de bronz (cat. 57 kg.) la CE pentru Juniori 2023, disputate la sala Olimpia, dar care a trecut la categoria de vârstă Tineret. Nu am avut acest prilej deoarece Iofciu nu s-a prezentat la meciul programat împotriva lui Samadar Olimov (Uzbekistan). Sursele noastre spun că Iofciu ar fi depășit categoria la care a fost înscris.
Pentru că a fost programat să boxeze abia în această seară, campionul european de juniori (cat 56. Kg.) Fabian Stroe, trecut și el la Tineret, a susținut un meci amical contra israelianului Yuri Vavcevski. La Stroe s-a cunoscut o creștere în forță și în viteza de execuție. El și-a folosit bine alonja și a plasat câteva bune combinații de lovituri. În gala de astăzi, Stroe îl va întâlni pe armeanul Artur Avetkian, care a tranșat încă din primul rund disputa cu românul ­Alexandru Secetă.
Tot în ziua a doua, am remarcat calitatea disputelor din cadrul a două categorii de la tineret: Artur Uzbenko (Ucraina) – Rafyel Nersisian (Armenia), la categoria 63,500 de kilograme, și Eduard Mușet (România) – Krisztian Nileborg (Ungaria), la categoria 75 de kilograme, ucraineanul și românul fiind declarați învingători. Nileborg a fost medaliat cu aur la CE pentru Juniori 2022.