George Marin

Turneul Dracula Open s-a încheiat, dar, așa cum este firesc, nu se opresc comentariile. Astăzi ne vom opri, pe scurt, asupra unor aspecte privind organizarea, asupra aspectelor legate de prezența românească pe cele două ringuri instalate la „Olimpia”, inclusiv cea ploieșteană, fără a uita să menționăm lista tuturor câștigătorilor.
Federația Română de Box a reușit organizarea acestei competiții la fel de bine precum a reușit anul trecut să organizeze Campionatele Europene pentru Juniori. Adică la standarde înalte, demne de o competiție de amploare. Desigur, s-a folosit și experiența anterioară, iar sprijinul Primăriei Ploiești și colaborarea cu clubul CSM Ploiești au fost considerabile. Un singur lucru ar fi fost de îmbunătățit, anume sonorizarea care nu întotdeauna a oferit claritate suficientă, deseori neînțelegându-se numele boxerilor. Și asta nu din cauza crainicului, om cu experiență la microfon. De asemenea, este mai mult decât regretabil numărul mic al spectatorilor ploieșteni, chiar și cu intrarea liberă. Și de neînțeles, totodată, prin comparație cu zilele când boxul umplea sălile atunci când se intra pe bază de bilet.
România a înscris în competiție mulți sportivi, băieți și fete, proveniți din loturile naționale sau de la cluburi sportive. Chiar dacă lista băieților români învingători este cam scurtă față de cea a fetelor (vedeți listele câștigătorilor!), toți cei cu care am vorbit dintre cei implicați în boxul românesc la nivelul loturilor naționale și al conducerii FR Box au fost, în general, mulțumiți de nivelul atins, considerând ca primordial verificarea stadiului de pregătire în vederea competițiilor care urmează: CE pentru Tineret (2-15 aprilie, Poreć, Croația) și CE pentru Juniori (19-30 iunie, Sarajevo, Bosnia și Herțegovina). Pe de altă parte, o situație oarecum neplăcută a fost la „Tineret”, unde, la fete, am câștigat o singură finală, iar la băieți nu am avut nici măcar un singur reprezentant în finală! Senzația este că oficialii FR Box și antrenorii nu par atât de îngrijorați de acest lucru, chiar dacă, în opinia subsemnatului, acesta ar fi un indiciu reflectând fidel diferența dintre România și națiunile cu adevărat puternice în box. Numărul mare de medalii obținut anul trecut la CE pentru Juniori, 18 în total, trebuie confirmat în timp, chiar dacă nu în aceeași proporție numerică, de cei care au trecut la „Tineret” și, mai departe, la „Seniori”. Da, juniorii reprezintă baza, dar vârfurile performanței sunt la vârstele superioare. Pentru aceasta este nevoie de un program clar, multianual, despre care subsemnatul nu are cunoștință să existe. Și ar mai trebui o restructurare la bază, pentru că încă multe cluburi trăiesc din medalii naționale cucerite la categorii de greutate la care participă până la patru înscriși. Altfel, vom sta și vom admira, în continuare, liste ca aceea a băieților câștigători de la „Tineret”, în care galezul Pitt pare un intrus.

Am vorbit la timpul respectiv despre evoluția deținătorului titlului de campion european al juniorilor, Fabian Stroe, boxer la CSM Ploiești, dar care se pregătește la Centrul Olimpic de Box de la Brăila. El a schimbat categoria și a trecut la „Tineret”, unde rundul ține trei minute, nu numai două, ca la „Juniori”, ceea ce necesită anumite adaptări. S-a întâmplat firesc, odată cu creș­terea în vârstă. A boxat bine în primul meci oficial, dar a întâmpinat dificultăți în semi­finală, în fața unui adversar foarte puternic. Stroe a fost afectat de înfrângere, dar, așa cum îl cunoaștem, se va strădui să ajungă la formă maximă, ajutat, desigur, de corpul tehnic.

În evoluția lui Andrei Virson, sportivul de la CSM Ploiești, am apreciat ardoarea, ambiția cu care a evoluat în cele trei partide susținute. Adversarii au fost tari, bine pregătiți, cu bune cunoștințe tehnice, proveniți din școli de box cu mare tradiție. Nu mai trebuie să vorbim despre performanțele obținute de Polonia în boxul mondial și cu atât mai puțin despre reușitele fostei școli sovietice care a lăsat urmași în Azerbaidjan, de unde a provenit adversarul din semifinală al lui Virson. Tot ca urmași ai școlii sovietice se înscriu Armenia, Ucraina, Kazahstan sau Uzbekistan, ori chiar și Israel, de unde este primul adversar al ploieșteanului nostru, țară în care activează mulți oameni de box proveniți din zona menționată. Un alt punct important este că Virson a rezistat unui regim dur de competiție, cu trei meciuri de mare intensitate în patru zile. Nici bagajul tehnic de care dispune ploieșteanul nu este unul de neglijat. De altfel se vede cu ochiul liber că Andrei Virson are o bază solidă. El a descifrat boxul exact acum cinci ani la clubul CS Petrolul Ploiești, unde a fost legitimat pentru o perioadă sub îndrumarea antrenorilor Ion Moroiță, Leontin Sandu și Ovidiu Dragomir, iar acum se desăvârșește la CSM Ploiești, unde este pregătit de Titi Tudor „Prosop” și Adrian Pîrlogea. Este adevărat că sunt unele corecții de făcut, dar baza este solidă și se poate construi o carieră frumoasă. Faptul că unul dintre antrenorii lotului național de juniori, George Perțea, i-a stat la colțul ringului la meciul final alături de antrenorii de la clubul actual pare să fie un semn că Andrei Virson va fi chemat la pregătire centralizată alături de Fabian Stroe.

Iată lista câștigătorilor turneului:
Juniori fete: cat. 48 kg.: Patricia Petriman (Ungaria); cat. 50 kg.: Clarisa Scurt (România); cat. 52 kg.: Natalia Semenciuc (România); cat. 54 kg.: Rebeca Müller (România); cat. 57 kg.: Karolina Kollarova (Slovacia); cat. 63 kg.: Rocio Trigos-Bucur (România); cat. 70 kg.: Sara Scorrano (Italia); cat. 75 kg.: Maria Tatu (România); cat. 80 kg.: Maria Bodeștean (România).
Tineret fete: cat. 48 kg.: Gabriela Schinina (Italia); cat. 50 kg.: Martina Vassallo (Italia); cat. 52 kg.: Noelia Gutierez (Spania); cat. 54 kg.: Bozhena Melnik (Ucraina); cat. 57 kg.: Tatiana Vinohradova (Ucraina); cat. 60 kg.: Victoria Zakharchuk (Ucraina); cat. 63 kg.: Yulya Stupakova (Ucraina); cat. 66 kg.: Amalia Țugui (România); cat. 70 kg.: Anastasya Taran (Ucraina); cat. 75 kg.: Olga Pylypchuk (Ucraina); cat. 81 kg.: Yelyzaveta Bezverkhnya (Ucraina); cat. +81 kg.: Karina Zvereva (Ucraina).
Juniori băieți: cat. 46 kg.: Andrei Virson (România); cat. 48 kg.: Akhadbek Uraimov (Uzbekistan); cat. 50 kg.: Mohamad Ukimov (Uzbekistan); cat. 52 kg.: Bagir Amirkinanli (Azerbaidjan); cat. 54 kg.: Subhan Babaev (Azerbaidjan); cat. 57 kg.: Kilihbek Tokhirov (Uzbekistan); cat. 60 kg.: Renato Nica (România); cat. 63 kg.: Ormmuhamadbek Kusamboe (Uzbekistan); cat. 66 kg.: Adrian Costache (România); cat. 70 kg.: Rza Rzaev (Azerbaidjan); cat. 75 kg.: Sadorbek Sadullaev (Uzbekistan); cat. 80 kg.: Kajetan Bajert (Polonia); cat. +80 kg.: Mammail Safdan (Azerbaidjan).
Tineret băieți: cat. 48 kg.: Bilalkabasc Nazarov (Azerbaidjan); cat. 51 kg.: Maxim Zimenko (Ucraina); cat. 54 kg.: Sobir Tastanov (Uzbekistan); cat. 57 kg.: Samandar Olimov (Uzbekistan); cat. 60 kg.: Gasirsade Tomardadali (Azerbaidjan); cat. 63,5 kg.: Artur Kuzmenko (Ucraina); cat. 67 kg.: Mark Lomakin (Ucraina); cat. 71 kg.: Oleh Hichava (Ucraina); cat. 75 kg.: Ruslan Esamov (Uzbekistan); cat. 80 kg.: Artur Kasianov (Ucraina); cat. 86 kg.: Daniel Pitt (Țara Galilor); cat. 92 kg.: David Simonian (Armenia); cat. +92 kg.: Shakhzod Polvonov (Uzbekistan).