V. Stoica

În județul Prahova sunt înregistrate sanitar-veterinar, oficial, doar șapte puncte gastronomice locale, în Valea Doftanei (patru), Breaza (două) și Comarnic (unul). Astfel, în Valea Doftanei, turiștii și vizitatorii de ocazie au posibilitatea să guste din preparatele specifice locului la punctele gastronomice: SC Attitude Accomodation SRL, din satul Teșila, strada Schiorilor nr. 699; la Piele Liliana Rodica, tot din satul Teșila, strada Bradiștei nr. 743; la Oseacă Iulian, din Calea Brașovului nr. 435 K sau la Savu Viorica Rodica, din Calea Brașovului nr. 501 G. La Breaza, cele două puncte gastronomice locale se află la SC Vila Stefandra SRL, aflată pe strada Republicii, nr. 248C sau la Cămărășoiu Victor Adrian, pe strada Mălinului nr. 20, iar singurul punct gastronomic local din Comarnic se află pe strada Republicii, nr. 178, la Oancea Elena Carmen, de altfel acesta din urmă fiind și cel mai nou punct gastronomic local înființat în Prahova, în luna august 2023.
Conform informațiilor furnizate, la solicitarea noastră, de către directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova, George Stratulat, dosarul depus pentru obținerea înregistrării sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor trebuie să conțină: o schiță a locului de producere a alimentelor, o copie a certificatului constatator eliberat de ONRC, sau în cazul persoanelor fizice – copia atestatului de producător eliberat de primărie; o copie a actului de identitate. Ulterior depunerii dosarului, inspectorii DSVSA fac o vizită la locul de preparare a alimentelor, pentru evaluare și a se constata dacă unitatea corespunde normelor. O altă condiție pe care trebuie să o îndeplinească un punct gastronomic local este ca alimentele să fie preparate numai de către proprietar sau de către membrii familiei acestuia, iar starea de sănătate a acestora trebuie verificată periodic. Carnea de porc sau de oaie obținută din sacrificarea animalelor pentru consum propriu poate fi utilizată la obținerea preparatelor culinare care sunt servite turiștilor dacă respectă următoarele condiții: animalele au fost crescute numai în exploatația proprie, animalele sunt identificate și înregistrate; exploatașia proprie deține cod de exploatație, medicul veterinar a efectuat examenul animalului înainte de tăiere, precum și al cărnii și al organelor, după tăiere, iar rezultatul este corespunzător.
Conform aceleiași surse, punctul gastronomic local va avea un meniu zilnic cu o gamă sortimentală restrânsă – cel mult două feluri de ciorbe sau supe, două feluri principale și eventual două feluri de desert -, specific zonei în care își desfășoară activitatea. De asemenea, meniul va fi obligatoriu preparat și oferit pentru consum în decursul aceleiași zile, iar metodele de preparare vor fi pe cât posibil tradiționale, respectându-se condițiile de igienă în momentul preparării.
Recent, în Parlamentul României a fost adoptat un proiect legislativ care le vine în ajutor celor care doresc să înființeze un punct gastronomic local, prin completarea prevederilor existente deja în legislație. Astfel, Punctul Gastronomic Local poate funcționa în incintele locuințelor din mediul rural, ferme agricole, amenajări piscicole, stâne, stupine, crame, fonduri de vânătoare, crescătorii de vânat, complexe de vânătoare, centre de colectare a ciupercilor şi fructelor de pădure, centre de colectare a vânatului, ocoale silvice, mănăstiri, agropensiuni, precum şi în alte construcții şi amenajări dintr-o localitate rurală. La un punct gastronomic local pot servi masa maximum 15 persoane simultan, iar impozitarea veniturilor în primii ani se face la normă de venit.
Ieri, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea, astfel că noile prevederi pot fi puse în aplicare.