V. Stoica

Guvernul României a avut pe ordinea de zi, în cadrul ședinței de săptămâna trecută, un proiect de hotărâre privind exproprieri suplimentare pe traseul autostrăzii Dumbrava-Buzău, pentru asigurarea terenurilor necesare gropilor de împrumut şi pentru relocarea utilităţilor.
”Pentru continuarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții „Autostrada Ploieşti-Buzău”, a fost emis Avizul C.T.E. nr. 5441/25.05.2023 prin care s-a aprobat Proiectul Tehnic – completare locații gropi de împrumut, ca urmare a faptului că materialul de umplutură devine insuficient din punct de vedere cantitativ, s-a stabilit corectarea suprafețelor deja expropriate. În vederea continuării lucrărilor la obiectivul de investiție mai sus menționat, este necesară ocuparea unei suprafețe suplimentare de teren cu sau fără investiţii, respectiv suprafața totală de 617.954 mp, aferentă unui număr de 3 imobile, aflate pe raza unităților administrativ teritoriale Dumbrava și Albești-Paleologu din județul Prahova, pentru care este necesară declanșarea procedurii de expropriere”, se arată în nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern.
Conform anexelor la proiectul de hotărâre, este vorba despre exproprierea a trei terenuri extravilane aparținând domeniului privat al celor două localități prahovene, plus transferul unui sector de drum local de pe raza comunei Albești-Paleologu.
Autostrada Ploiești – Buzău face parte din reţeaua rutieră TEN-T Central, obiectivul fiind, de asemenea, cuprins în Master Planul General de Transport, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.666/2016, fiind identificat în cadrul Anexei nr. V, Stabilire nevoi de finanţare, și reprezintă o prioritate absolută la nivel național, astfel cum rezultă conform analizei cu Modelul Național de Transport. Dezvoltarea infrastructurii rutiere prin construcția unei autostrăzi în lungul acestui coridor va conduce la creșterea traficului rutier prin generarea de noi călătorii și atragerea de noi investiții în ariile urbane. Autostrada Ploiești-Buzău străbate teritoriul administrativ a două județe: Prahova, de la km 0+000 la km 30+660 și Buzău de la km 0+000 la km 30+660 – 63+250. Autostrada Ploiești-Buzău are o lungime de 63,25 km și se împarte în trei tronsoane distincte: Tronsonul 1 – Dumbrava (Autostrada București – Ploiești) și Mizil (DJ 100C), km 0+000 – km 21+000; Tronsonul 2 – Mizil (DJ 100C) – Pietroasele (DJ 203G), km 21+000 – km 49+350 și Tronsonul 3 – Pietroasele (DJ 203G) – Municipiul Buzău (DN 2B), km 49+350 – km 63+250. Doar pe primele două tronsoane se lucrează, pentru cel de-al treilea nefiind încheiat contractul de lucrări nici până acum.