Florin Tănăsescu

Măi, domnule parlamentar, aşa cum mătale nu dormi, că faci „din noapte ziuă ş-a zilei ochi închizi”, şi io am insomnii. Ştii, de grija nevesti-mii, de traiul a patru copii… D-aia azi-noapte, cu un cal împrumutat de la un megieş din sat, trecui călare pe la poarta dumitale. Luminată, tare!
Poarta, nu mintea ta.
Parcă te auz şi-acu’ măcănind – în urmă cu trei ani: „«Clasa muncitoare merge-n Paradis”. Deci, români, să n-avem grija zilei de mâine!”.
Or, vedeţi dumneavoastră, eu mi-am luat o marjă de promisiune electorală şi m-am gândit la răspoimâine. Că răspoimâine pică la Paştele Cailor, om prost ce-am fost, nu m-am gândit.
Cum ziceam, aseară trecui călare pe uliţa asfaltată special pentru mata. Era noaptea pe la trei. La boxele dumneavoastră s-auzeau başii şi pliscul ciripind: „Eu pe casă nu mă sui/Numai în cârca poporului”.
Ei, şi-n momentul ăla, calul – care de fapt i-o iapă şi-o cheamă Vrabie – a zis: „Om te-ai făcut. Ţi-a pus Dumnezeu mâna-n cap!”.
Crezi că am lut-o razna? Nu! Iapa vorbea. Că i se acrise şi ei de-ntrebarea: „Şi calul ce zicea?”. Iar mie, de tine. Şi de alţii ca tine.
La un moment dat, Vrabia – adică iapa – a început să zboare! Am vorbit cu ea ca de la om la om, că alţii sunt animale: „Io ştiu că aviaţia dă senzaţia, da’-mi dai palpitaţii!”.
Ea a nechezat că ştie să zboare, numai pe submarinul nu poate să facă.
Iar în calea ei apăruse piscina matale. Iar la o aruncătură de băţ, un heleşteu.
Io am exclamat: „Are balta peşte. Dar nu pentru oricine”.
Vrabia a completat, că-i deşteaptă cât paişpe votanţi: „E pentru cine se nimereşte”.
D-aia m-am gândit că eşti, cum se zice în popor, un nimerit. D-aia stau ca un prost şi mă-nvârt în jurul cozii de cal – mişcare de translaţie – şi-n jurul altor ca alde matale. Asta cică-i mişcarea de revoluţie.
Eh, o fi. Sau „era pe când nu s-a văzut, azi o vedem, dar nu e”.
Da’ nu-i târziu. La anu’, iar vii la mine cu liru’-liru’, crocodilu’. Iar o să-ncepi cu gargara electorală. Doar că io-s cam zurliu.
Trec iar pe la fereastra mata. Cu sau fără cal, ce mai contează?
Dumnezeu să te aibă-n pază!