V. Stoica

Muzeul Național Peleș a anunțat scoaterea la concurs a unui post de muncitor necalificat – îngrijitor spații verzi, iar pe site-ul oficial al instituției au fost publicate condițiile de participare, precum și probele la care vor fi supuși candidații.
Dacă ați crezut că este simplu să devii îngrijitor al spațiilor verzi, nu este chiar așa. După selecția de dosare (care pot fi depuse până pe 10 mai), se vor susține probele de concurs – scrisă și interviul. Iar tematica nu este una simplă, pentru că doritorii trebuie să cunoască și legislație, respectiv capitole întregi sau parțiale din Ordinul 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației; Ordonanța de urgență 57/2019 privind Codul administrativ; Legea 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor; Legea 319/2006 a securității și sănătății în muncă și Legea 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților.
Ulterior, norocosul admis pentru ocuparea postului de îngrijitor spații verzi ar trebui să respecte toate atribuțiile, sarcinile și responsabilitățile, printre acestea fiind întreținerea curățeniei zilnice în Peleș și Pelișor și a spațiilor verzi, cosit, strâns iarba, toaletat arbori și arbuști, iar pe timp de iarnă – îndepărtarea zăpezii de pe aleile pietonale. Nu în ultimul rând, o altă sarcină ar mai fi și curățenia la grupul sanitar public destinat turiștilor, atât în programul de curățenie, cât și la cerere, de câte ori este nevoie.